duminică, 20 iunie 2010

Grosimea sticlei la un panou fotovoltaic

Cât de mult poate diminua sticla folosită eficienţa celulei fotovoltaice?

Am vrut să văd ce efect are grosimea sticlei asupra unei celule fotovoltaice expuse la soare, aşa că am cumpărat 4 bucăţi de sticlă de grosimi diferite (3, 4, 6 şi 8 mm) de la un atelier de tăiat sticlă. După o examinare mai atentă a sticlei cumpărate mi-am dat seama că sticla albă (transparentă) poate avea nuanţe diferite. Astfel, sticla de 4 şi 8 mm era mai deschisă la culoare decât cea de 3 şi 6 mm grosime. Asta se poate vedea dacă priveşti partea tăiată a sticlei (marginea sticlei). Nuanţa de verde de pe margine e puţin mai închisă.

Cu prima ocazie în care am prins soare afară am ieşit să fac nişte măsurători. Am vrut să văd cât  de mult e influenţat curentul produs de o celulă fotovoltaică, dacă folosim sticlă de diferite grosimi şi nuanţe. Pentru asta am luat o celulă şi am legat-o la aparatul de măsură.

Am făcut 5 măsurători:

1. Doar celula, fără sticlă a produs un curent de 2.25 A. Presupunând că valoarea aceasta e maximul de curent pe care îl poate da celula, am calculat în continunare procentul curentului măsurat atunci când celula e acoperită de sticlă de diferite grosimi.

2. Celula cu o sticlă de 4mm (nuanţă deschisă) a produs un curent de 2.19A. (97.3%)

3. Celula cu o sticlă de 8mm (nuanţă deschisă) a produs un curent de 2.14A. (95.1%)

4. Celula cu o sticlă de 3mm (nuanţă închisă) a produs un curent de 2.18A. (96.8%)

5. Celula cu o sticlă de 6mm (nuanţă închisă) a produs un curent de 2.16A. (96%)

Concluzia

La următorul panou o să folosesc sticlă de 8 mm, chiar dacă e mai scumpă şi mai grea. O diminuare de 5% a curentului produs e foarte mică, dacă iei în calcul rezistenţa pe care o asigură sticla groasă. Trebuie să fie grindină foarte mare ca să spargă o sticlă de 8 mm...