Am găsit chiar azi o ofertă foarte bună de celule solare: kit de 200 celule cu catodul lipit la 170.77 dolari.
200 Short Tabbed 3x6 Solar Cells Diy Panel Kit w/Wire (US $170.77)
sau
http://cgi.ebay.com/200-Short-Tabbed-3x6-Solar-Cells-Diy-Panel-Kit-w-Wire-/130437355310?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e5eac172e
La preţul ăsta se mai adaugă 49.95 dolari pentru transport. Se ajunge la un total de 220.72 dolari. Asta ar însemna cam 1.1 dolari / celulă, sau 0.86 euro / celulă. Eu zic că asta e o ofertă destul de bună, mai ales că e vorba de celule fără fisuri (deci nu e vorba de celule grade B).
Trebuie să verificaţi atent preţul transportului, pentru că acesta poate varia destul de mult de la un vânzător (seller) la altul.
Un alt lucru la care trebuie să fiţi atenţi e că dacă valoarea pachetului cumpărat depăşeşte 45 euro, se plăteşte o taxă la vamă. Dar, în cazul în care, pe pachetul primit este menţionat că e vorba de un cadou (gift), sau dacă pe pachet este trecută o altă valoare (de exemplu: 45 dolari), nu se mai percepe nici o taxă la vamă. De obicei vânzătorii sunt înţelegători când vine vorba de aşa ceva, şi ţin cont de eventualele rugăminţi legate de ce să fie scris pe pachet. Pentru a putea trimite un mesaj vânzătorului, cel mai sigur e să faceţi asta chiar în momentul în care face-ţi comanda:
Motivul pentru care am scris acest foarte scurt articol a fost din cauză că am fost întrebat de multe ori despre cum am achiziţionat celulele solare şi de preţul acestora. Din experienţă pot spune că ofertele cele mai bune apar în preajma sărbătorilor sau în lunile de vară, când e perioada concediilor.
Oferta de mai sus expiră în 6 zile, adică ultima zi în care se va mai putea face comandă va fi pe 27 Decembrie 2010. Oricum, nu e grabă pentru că astfel de oferte vor mai fi cu siguranţă, trebuie doar răbdare.
Salut Misha,
RăspundețiȘtergereNumele meu este Calin si ma bucur sa vad oameni preocupati de asa ceva. Si mie imi place sa mesteresc, de curand am terminat 2 panouri PV facute pe plexiglas facute din celule solare de 3x6 inch(150x80mm), 36 buc/panou si deocamdata am reusit sa fac doar niste masuratori pentru ca asa au fost vremurile astea mai reci. Masuratorile(in ziua de 21 nov.2010) au fost chiar f. bune, in gol am ajuns la 3,37A Iscc, adica curentul de scurt circuit; 19,24V tensiune in gol; am alimentat direct de la el un halogen de 55W/12V. Masuratorile in ziua respectiva au fost de la primul panou, inca nu am reusit sa leg amandoua panourile in paralel sa fac asa masuratori, dar urmeaza. Am facut si un tabel in ziua respectiva cu mai multe masuratori pe parcursul zilei, fiind o zi si cu putini nori cirrus care obtureaza putin soarele, adica un fel de pacla. Ma gandeam insa la un "solar tracker" care ar putea imbunatati considerabil peformantele obtinute de la panou, adica ar urmari pur si simplu soarele pe timpul zilei. Am gasit cateva scheme cu un LM339, dar inca sunt inca in studiu cu aceasta problema. Mai este si motorul cu care trebuie actionat plus structura pe care vin toate puse foarte bine ca sa reziste si la vant si la restu.
Succes tuturor care inca mai experimenteaza si bine fac.
Salut Călin,
RăspundețiȘtergereLegat de ghidajul panourilor după soare, am găsit pe net la un moment dat o schemă ce folosea un actuator (electric) pentru rotirea panoului. Asta mi s-a părut o soluţie mai simplă şi ceva mai compactă pentru a direcţiona panourile spre soare, decât folosirea unui motor electric.
Numai bine!
Buna Misha,Felicitari pentru ceea ce ai intreprins.
RăspundețiȘtergereCum as putea sa te contactez?
Vreau sa te intreb ceva in privat si nu stiu cum as putea sa te contactez.
Multumesc mult.
Salut,
RăspundețiȘtergereLasă o adresă de mail şi îţi scriu eu.
Numai bine!
danila_alyn@yahoo.com
RăspundețiȘtergereToate cele bune!
Salut Misha
RăspundețiȘtergereUite in legatura cu aceste celule solare, ce parere ai
40 Tested Mono 6x6 Solar Cells 3.6w - 3.8w DIY Panel
Astea de 6x6 crezi ca ar fi mai indicate?
Am gasit la 91$ cu tot cu firele de lipire.
Si imi sunt aduse de cineva de acolo.
Salut Mircea,
RăspundețiȘtergereDin punctul meu de vedere sunt bune, chiar mai bune decât cele folosite de mine. Preţul e foarte bun dacă pui în balanţă puterea pe care o generează celulele, plus faptul că nu plăteşti nici transportul, respectiv taxe vamale.
În concluzie, ai cumpărat nişte celule foarte bune (performante)!
Numai bine!
spunti-mi si mie de unde ati cumparat celule solare ieftine si performante,sunt interesat sa construiesc si eu un panou solar...multumesc!
RăspundețiȘtergereSalut,
RăspundețiȘtergereCelulele le-am cumpărat de pe ebay.
Numai bine!
Gelule da o poza si tu,te rog !
RăspundețiȘtergereSalut,
RăspundețiȘtergereTie ti-au trecut pe pachet gift sau sub 45$?
Vroiam sa-mi comand un kit de 1kw si m-ar cam durea sa dau 24% de pomana...
Salut Matei,
RăspundețiȘtergerePe pachet scria "gift". Cel mai sigur ar fi să te înţelegi cu seller-ul să scrie "gift" şi 20 dolari pe pachet.
Numai bine!
Salut. Colegii de la mine comanda des din America. Si ca sa scapi de vama am gasit o firma in Bucuresti care aduce coletul direct la tine. se numesc ATLAS SHIPPING Ltd http://www.atlasshippingltd.com/.Nu fac reclama, nu lucrez aici, nu am cunostinte aici. I-am folosit de vreo 2-3 ori.Odata s-a intimplat sa vina coletele mult mai tirziu decit zisesera, dar probail era si perioada de sarbatori si din cauza asta. Ideea e asa: trebuie sa vorbesti intai cu ei si apoi comanzi produsele singur sau cu ajutorulm lor(comision) si trimiti produsele la o adresa din America. In momentul cind au ajuns toate produsele (poti sa comanzi de la 2-3 magazine si sa vina pe rind) le spui ca pot sa iti trimita produsele in Romania cu avionul (mai scump) sau cu vaporul parca. Apoi ii mai suni si ii intrebi daca a venit pachetul Au depozitul la Iancului- Bucuresti , in spate la Domo. Noi de acolo am luat produsele. Nu stiu cit am mai platit, dar per ansamblu a fost ok. Cind ajung produsele acolo, cind iei produsele le desfaci si le verifici. Mai exista riscul mic sa nu ai toate produsele sau sa ai ceva in plus. Cele in minus - ii intrebi si in principiu se aduc sau sunt pe drum...Cele in plus e frumos sa le dai inapoi. Poate ajuta pe cineva.Ei iti pun toate produsele tale intr-un colet. Succes.
RăspundețiȘtergereSalutare,
RăspundețiȘtergereMerci mult de sugestie! :-)
Numai bine!
Salut Misha as avea o intrebare , am gasit pe ebay > 40 Short Tabbed Both Sides 3x6 Solar Cells DIY Panel Kit w/Wire Flux Instruction < http://www.ebay.com/itm/40-Short-Tabbed-Both-Sides-3x6-Solar-Cells-DIY-Panel-Kit-w-Wire-Flux-Instruction-/110751671631?_trksid=p4340.m185&_trkparms=algo%3DSIC.NPJS%26its%3DI%26itu%3DUA%26otn%3D5%26pmod%3D130437355310%26ps%3D63%26clkid%3D3894879759457112098#ht_5559wt_1031 > sunt bune pentru a crea un panou . multumesc
RăspundețiȘtergereSalut Misha! Am urmarit cu atentie ce faci si-ti doresc multa sanatate! trahu71@yahoo.com
RăspundețiȘtergereSalut,
RăspundețiȘtergereEu am folosit acelaşi tip de celule pentru panouri.
Numai bine!
Salut Misha , sunt Claudiu si as vrea sa te intreb mai multe lucruri ai putea sa imi lasi id tau de mess sau dami tu add uite adresa mea yo_clau93@yahoo.com Multumesc si te rog mult.
RăspundețiȘtergereSalut Claudiu,
RăspundețiȘtergereAdresa mea de mail e trecută la rubrica "Contact". Poţi să-mi scrii la acea adresă.
Numai bine!
Salut
RăspundețiȘtergereCalin daca vrei sa-ti imbunatatesti capacitatea de captare a panourilor o solutie e sa faci un panou in forma de copac si calculat pe sirul fibonacci exact cum sunt asezate frunzele unui copac. Practic copacii isi aseaza frunzele pentru a capta cat mai multa energie. Totusi nu stiu daca e mai ieftin decat un solar traker dar sigur e mai ecologic :)
Numai bine,
Alin
celulele fotovoltaice short tabbed sunt mai dificile de lipit decat cele untabbed sau cele cu fire mai lungi..Mare grija la ce cumparati de pe ebay. Sunt cele de categorie A si cele de categorie B (care sunt sparte). Daca vreti sa encapsulati celule sparte atunci va intra rasina si pe partea frontala a celulei obturand astfel mai mult din lumina.
RăspundețiȘtergereDinu
Ok pare frumos DAR un panou care costa aprox 200 lei produce 15 W ( cu 30 celule ).
RăspundețiȘtergerePentru 1 Kw mi-ar trebui 66 panouri.. Chiar daca fac panourile mai mari Tot am nevoie de 40 panouri. Unde sa le pun? Stau la casa...Adica poate renteaza undeva pe camp unde ai nevoie de 1 bec si un radio .. sau poate nu vad eu motivul final al bucuriei? Adica toata stima pentru munca depusa si idee, dar ... nu vad sensul.. Poate doar ca hobby nu pt reducerea facturii la curent...
Salut,
ȘtergereDepinde foarte mult cum priveşti lucrurile. O celulă fotovoltaică ca cele folosite de mine are 1.1W, astfel un panou făcut cu 36 de celule va produce teoretic 39.6W. Dacă scădem pierderile prin sticlă, să zicem că rămânem cu 35W. Bun, pentru a obţine acel 1kW de care spuneai, va fi nevoie de aprox. 29 panouri. Pentru un panou vei avea nevoie de o suprafaţă de 0.6 metri pătraţi (1m x 0.6m). Astfel, pentru cele 29 de panouri vei avea nevoie de o suprafaţă de 17.5 mp.
Dacă cele 29 de panouri vor funcţiona, în medie, 4 ore pe zi, atunci ele vor produce o energie echivalentă cu 4kWh/zi. Asta ar fi o valoare foarte apropiată de consumul mediu casnic pe zi, deci teoretic ar acoperi în mare parte factura de curent.
În realitate, la costul panourilor se mai adaugă, cabluri, invertoare, acumulatori, încărcătoare, etc.
Ceea ce merită reţinut de aici e că se poate obţine energie electrică mai ieftin decât ce oferă piaţa (mă refer la panouri gata făcute). Desigur, suntem departe de a putea înlocui complet furnizorul de energie electrică, dar, parcă te simţi altfel când ştii că poţi să nu fii dependent de el în totalitate.
Numai bine!
va rog sa imi dati si mie adresa exacta de la cine as putea cumpara celule fotooltaice si alte accesorii. numarul meu de tel pe care ma puteti contacta. 0751320061 Multumesc anticipat
RăspundețiȘtergere