Anul acesta am avut o surpriză neplăcută la întoarcerea din concediu când mi-am găsit plantele fie uscate, fie foarte ofilite. Doar cactusul meu stătea semeţ, de parcă n-aş fi lipsit deloc. În ciuda încercărilor mele de a uda foarte bine (aproape îneca) plantele înainte de plecarea în concediu, fără ca cineva să le ude tot la câteva zile, plantele au avut de suferit.
Ideea
Un coleg de muncă mi-a povestit cum a rezolvat el problema udării florilor. Era vorba de o instalaţie ce presupunea un microcontroller, o pompă şi câţiva senzori. Am stat puţin pe gânduri şi apoi am decis să încerc ceva mai simplu. Ca de obicei am căutat muza pe internet, şi am găsit o mulţime de soluţii. Am ales ce mi s-a părut mai simplu de făcut şi mai ieftin, şi anume o micro-instalaţie cu picurare pentru plante.
Cele trebuincioase
- 3 metri de furtun
- 12 Te-uri
- 17 coturi
- o sticlă de 5 litri
Pe lângă asta am putut să reglez debitul de apă ce merge la fiecare plantă individual, folosindu-mă de robinetele cu care erau dotate coturile de plastic.
Realizare
Mai întâi am grupat florile pe care vroiam să le ud cât mai aproape unele de altele. Apoi am tăiat furtunul şi am început să conectez fitingurile de plastic.
După ce întreaga "ţevăraie" a fost gata, am luat capătul furtunului şi l-am introdus în sticla de 5 litri umplută cu apă.
Principiul vaselor comunicante
Pe scurt, acest principiu spune că dacă avem două (sau mai multe) vase legate între ele de un canal, prin care lichidul poate circula în ambele direcţii, atunci nivelul din cele două vase va fi aceelaşi faţă de un reper extern. Deci, dacă nivelul apei din recipientul B e mai mare decât cel din recipientul A, atunci apa va circula din recipientul B în A, până când apa din cele două recipiente va avea aceelaşi nivel.
Astfel, dacă vasul în care ese apa se află deasupra ghivecelor, apa va curge în continuu, dinspre vasul cu apă spre ghivece, "încercând" să egalizeze nivelul de apă. Asta nu o să se întample, aşa că până aici am rezolvat partea cu obţinerea unui debit constant de apă.
În continuare, a trebuit să montez în dreptul fiecărui ghiveci câte un robinet pentru reglarea debitului de apă. Fiecare plantă are nevoide de o anumită cantitate de apă, astfel debitul de apă trebuie "personalizat". Unele plante, cum ar fi busuiocul, au nevoie de mai multă apă, iar altele de mai puţină. Pentru asta e montat în dreptul fiecărui furtun ce ajunge la ghivece câte un robinet. După mai multe încercări am ales să reglez robinetele astfel încât o picătură de apă să cadă tot la 4-5 secunde pentru busuioc, iar pentru flori ceva mai rar.
Am într-un ghiveci dreptunghiular (jardinieră) mai multe fire de busuioc, iar pentru a reuşi să ud o suprafaţă mai mare am folosit trei puncte de picurare. Din păcate nu se văd toate robinetele din poză.
Avantaje
- plantele nu mai suferă de sete când eşti plecat mai multe zile
- nu trebuie să le uzi zilnic
- poţi regla debitul de apă pentru fiecar plantă în parte
- poţi dizolva în rezervorul de apă eventualul îngraşamânt pentru plante
- poţi conecta mai multe rezervoare laolaltă, astfel ca plantele să fie independente mai mult timp
- instalaţia va picura în continuu, astfel că unele plante pot avea de suferit din cauza asta dacă nu reglezi atent debitul de apă
- toate ghivecele care sunt irigate trebuie să fie apropiate unele de altele
Foarte utila aceasta instalatie. Multumesc pentru sugestie. Plecam intr-un concediu prelungit si mi-ar folosi o astfel de metoda.
RăspundețiȘtergereDorin R. - Brasov
ȘtergereSolutia construirii acestui minisistem de irigatii este foarte buna. Exista insa o solutie si mai buna, adica la Dedeman se gaseste kitul de irigare ghivece T1, cod=7032719, la pretul mai mult decat convenabil de 21,90 roni.Are un recipient de 10 litri, 6 m de furtun cu D=6mm si 8 "T" -uri cu reglaj individual cu duza pt. picurare sau curgere. Deci furtunul inseriaza toate "T"-urile cu duze, fiecare fiind in dreptul unui ghiveci.
Pt. ca este cam dificil sa reglezi numarul de picaturi NECESAR fiecarei plante (picaturi continue), eu am adus o mica imbunatatire.
Va trebuie o priza ptogramabila (eu am avut) si o electrovalva (electrovana)NI - adica normal inchisa. Programati zilnic sau la cate zile doriti udarea plantelor, precum si timpul de udare (2 - 10 minute)din priza programabila.Cand priza ajunge la timpul programat deschide electrovalva si apa curge din rezervor spre plante. Apoi se opreste, conform programarii.Electrovalva se gaseste tot la Dedeman si costa 78,29 roni.Reglati individual debitul la fiecare planta.
Sistemul este elegant, fiabil si extrem de practic si util.
Se pare ca nu sunt singurul adept DIY si pasionat de programare ( la mine e hobby ) .
RăspundețiȘtergerePoti rezolva problema cu plantele sensibile la apa astfel: infingi in pamant capetele furtunului astfel surplusul de apa se va duce catre cele mai putin pretentioase.
Eu am rezolvat problema cand plecam in concediu astfel: umpleam sticle de 2 l cu apa si le infingeam cu gura in pamant ( in felul acesta plantele isi luau apa cat aveau nevoie).
O zi buna.
PS: Daca vreau sa fac comentariu cu adresa de cont google intra intr-un fel de loop. Ar trebui sa verifici ce se intampla.
Salut Cătălin,
ȘtergereE o idee foarte bună să foloseşti sticle înfipte în pământ cu capul în jos. Mă gândesc că ar trebui ca recipientul să aibă pereţii mai groşi sau să fie din sticlă, altfel se poate deforma, pierzând toată apa într-un timp scurt.
Legat de problema cu contul de google, s-ar putea să fie o problemă cu browserul folosit. Din păcate nu mă pricep la aşa ceva, aşa că îmi dau doar cu părerea. :-)
Numai bine!
in legatura cu instalatia... da... e utila... de unde se iau teurile si furtunul?
RăspundețiȘtergerePET-SHOP
ȘtergereBine te-am gasit!
RăspundețiȘtergereIntr-adevar ca daca se vrea se si poate!:)
Felicitari!
Duminica placuta!
eu ma gandesc de muuuuult timp sa fac un astfel de sistem doar ca putin mai automatizat. pana acum am facut rost de furtune(cam groase ce-i drept) am si un soi de fitinguri extrase din filtre de cafea :D automatizarea ar consta in controlul unei mici pompe de apa care sa ude plantele la sesizarea unei rezistente prea mari in sol(sau lipsa apei). am un arduino, pe care o sa-l clonez in functie de cum am bani de piese si vreau sa fac si un mic montaj cu doua relee 12v/220v pentru controlul unei pompe si de ce nu unui mic neon :) (obisnuiesc sa plantez ierburi de pus in mancare si vreau sa creasca ceva mai rapid :P) posibilitatile sunt nelimitate doar ca disponibilitatea unor materiale ne cam...limiteaza.
RăspundețiȘtergereSalut. Si eu vreau sa fac cu Arduino. Ai gasit pana la urma o varianta cat-de-cat buna pentru partea hidro-mecanica? Ma refer la pompa sau robinet actionat electric. Partea de citit umiditatea solului este foarte usoara si comanda de "ON" pentru udat. Mai ramane de rezolvat partea hidro-mecanica, adica ori o pompa actionata electrica, ori un robinet actionat electric. Tu cum ai facut.
ȘtergereSalut. Si eu vreau sa fac cu Arduino. Ai gasit pana la urma o varianta cat-de-cat buna pentru partea hidro-mecanica? Ma refer la pompa sau robinet actionat electric. Partea de citit umiditatea solului este foarte usoara si comanda de "ON" pentru udat. Mai ramane de rezolvat partea hidro-mecanica, adica ori o pompa actionata electrica, ori un robinet actionat electric. Tu cum ai facut.
ȘtergereBuna.Ai pomenit de o solutie de realizare a acestei instalatii cu microcontroler...ai putea te rog descrie modul de programare pentru actionarea supapei de la pompa de apa si in afara de asta,din cate am inteles,nu se gasesc la vanzare senzori de umiditate ce pot fi introdusi in sol,e adevarat?
RăspundețiȘtergereSalut Andreea,
ȘtergereInstalaţia de picurare care presupune un montaj cu microcontroller a fost făcută de un coleg de lucru. N-aş putea să-ţi spun foarte multe despre cum a implementat partea software. În schimb, problema senzorilor de umiditatea rezolvat-o foarte simplu. A pus două fire conductoare, în farfuria pe care stă ghiveciul. Pe unul din fire aplica o tensiune electrică (mică şi nepericuloasă) şi verifica dacă apărea ceva tensiune şi pe celălalt fir. Dacă varfuria era fără apă, firele erau izolate electric, adică tensiunea de pe un fir nu se regăsea şi pe celălalt. Dacă cele două fire erau în apă (cu impurităţi, lucu care face posibilă trecerea curentului electric), atunci tensiunea trecea de la un fir la celălalt. Ăsta era "feedback-ul" necesar pentru a comanda oprirea electrovalvei montată în dreptul ghiveciului respectiv.
Ca să-ţi răspund la întrebare, eu nu am căutat senzori de umiditate ce se pot băga în pământ, dar cred că ar trebui să se găsească. Ce-i drept, s-ar putea să fie foarte scumpi. Eu m-am interesat la un moment dat de cumpărarea unui senzor pentru măsurarea umidităţii aerului, şi unul cât de cât precis e foarte scump.
Numai bine!
O sa incerc cu siguranta
RăspundețiȘtergereInteresanta ideea, totusi nu cred ca se merita, mai bine iti faci timp 10 minute si le uzi singur
RăspundețiȘtergereAbia nu mi se mai usuca si mie florile
RăspundețiȘtergereMihai. Eu am gasit alta solutie, mi-am comandat o electrovana programabina. E buna si ideea cu senzorii dar cred ca electrovanele sunt cam scumpe plus ca nu toate florile au nevoie sa le balteasca apa in tavite. Eu am sa programez sa picure 1 minut de ex o data sau de 2 ori pe zi. La inceput nu voi apela la microrobineti ci voi improviza niste T-uri cu picurator cat mai fin.
RăspundețiȘtergereProblema va ramane la electrovana ca nu stiu cum sa asigur presiunea, m-am gandit sa suspend un bidon de apa cu capul in jos la care sa-i fac o gaura de ac pentru aer caci nu cred ca va functiona principiul vaselor comunicante.
Tot Mihai. Am o intrebare Misha, acei robineti mici cat de ... rar pot picura? adica pot lasa o picatura la 5 minute de exemplu, pe mine ma intereseaza sa nu-mi las plantele sa moara nu neaparat sa se rasfete.
RăspundețiȘtergereLa servici avand mai putine flori am apelat la alta metoda: am folosit drept rezerve de apa paharele folosite de la dozatorul de apa la care am dat o gaura cu un ac cat am putut de fina, pot sa zic ca picura la cateva minute bune (daca vreti cronometrez) si am plasat paharelul deasupra solului fara a-l atinge, cred ca atunci cand e lipit de sol se formeaza un circuit ca al vaselor comunicante si curge mult mai repede (pot testa si asta).
Acum cand scriu paharul sta de mai bine de o ora si nu se observa sa fi scazut apa, picatura sta lipita, nu da nici un semn ca ar vrea sa se desprinda.
Veti zice ca nu functioneaza, dar va asigur ca merge caci daca las paharul un weekend il gasesc gol si sigur nu se evapora (testat cu pahare pline puse alaturat).
Alaturat am folosit si o sticla taiata cu dopul perforat si infipt in pamant; la a 2-a incercare (acum, dupa ce am astupat gaura initiala si am perforat mai putin) in 2 ore a pierdut cam 3/4 dintr-un dop (am pus doar un capac de apa pentru ca la primul test s-au scurs vreo 200 ml in juma de ora sau mai repede).
Pentru o udare de cateva zile picatura nici nu trebuie sa se observe cum se formeaza, sunt deja 20 minute si paharul meu inca nu a picurat.
Asta cred ca e sistemul cel mai ieftin :)
Salut Mihai,
ȘtergereDin încercările făcute, am văzut că pot regla cadenţa picăturilor cam până la o picătură la 10-20 secunde.
Să laşi o picătură la 5 minute e mai greu de realizat pentru că trebuie să deschizi robinetul ca acea picătură să cadă, apoi robinetul trebuie inchis pentru 5 minute. Dacă laşi robinetul foarte puţin deschis astfel încât să îi ia picăturii 5 minute ca să se formeze, rişti ca picătura să se evapore mai degrabă decât să cadă pe pământ.
Numai bine!
Tot Mihai. S-a ivit o mica problema: apa calcaroasa de la robinet obtureaza gaurile de picurare, la cele foarte fine apa inceteaza sa ma curga la scurt timp, iar la cele mai grosiere ajunge sa corga din pahar sau sa ramana mult mai putina apa in pahar.
RăspundețiȘtergereLa sistemul tau ce impact are calcarul din apa?
Salut Mihai,
ȘtergereDeocamdată nu am avut probleme cu depunerile de calcar. Cred că motivul e diametrul gurii robineţilor care e destul de mare (aproximativ 2 mm).
Pentru a curăţa depunerile de calcar ai putea folosi o soluţie de apă cu oţet. Asta e o metodă simplă, accesibilă, eficientă şi sănătoasă. :-)
Numai bine!
nu poti curata gaurile din ora in ora mai ales de la distanta de pe plaja :))
ȘtergereMihai.
RăspundețiȘtergereSa stii ca nu se evapora apa asa repede, problema era diametrul gaurilor, daca e prea mic se infunda cu... impuritati ca sa nu zic calcar, iar daca e suficient de mare, rezerva de apa dispare prea repede.
Pana imi vine electrovana comandata pe net mai experimentez cu capuri ceramice ce se ataseaza la sticla, am gasit ieri intamplator mai ieftine la talcioc :) sigilate, le gasesti pana in 2 lei bucata (set de 4 buc) pe 4 debite, eu am gasit cu 200 l/zi. Am pus ieri 200 ml si azi dupa 20 ore inca mai e apa in sticla, dar n-am respectat indicatia producatorului de a face o mica gaura pentru aer in fundul sticlei. Dezavantajul e ca iti trebuie ghivece mari sa sustina sticla si cum ghivecele mele majoritatea sunt minione... astept electrovana.
Cea mai simpla, pueril de simpla si cea mai ieftina metoda cu putinta am vazut-o pe youtube si anume intr-o tavita mai mare punem cate givece incap plus loc de o sticla in care se da o singura gaura la baza. In filmulet prezenta orientativ dimensiunile gaurii erau de ordin a 1-2 cm patrati cat mai aproape de baza. Ca princiu de functionare: in tavita se pun cam 2 cm apa (sub acesti 2 cm ar trebui sa fie si gaura din sticla), sticla se umple cu apa ori pe gaura proaspat facuta ori normal si tii degetul pe gaura si dupa ce se umple pui dopul la loc, dupa care cu degetul pe gaura se baga in apa din tava si asta-i tot. In cateva secunde se echilibreaza nivelul apei si aici e ingeniozitatea sistemului sau ma rog astea sunt legile fizicii, atata timp cat nu are pe unde intra aer apa va sta in sticla, iar pe masura de florile absorb apa nivelul va scadea si va permite unor mici bule de aer sa patrunda in sticla, genial. Spre deosebire de sistemul tau care e si el de apreciat pentru ca e de migalit la el acesta nu-ti inunda florile si chiar daca pamantul se imbiba de apa nu risti ca apa sa curga din tava pentru ca ea se va pastra constant la acei 2 sau 3 cm la care e partea superioara a gaurii.
Treaba cu senzorii e super tare, un coleg a facut un senzor care in momentul in care creste rezistenta in sol se aprinde un bec si banuiesc ca de aici mai departe n-ar fi prea greu pentru priceputi sa comande o electrovana. El mi-a zis ca senzorul e foarte simplu de facut dar cum electronica mea e aproape de zero m-am rezumat doar la a admira aprinderea beculetului (daca vrei poti pune o goarna :) ).
Am rezolvat altfel trandafirul meu japonez "decide" cita apa si cind vrea sa "bea" si face
RăspundețiȘtergereasta cu :" http://popescu-colibasi.no-ip.org/F_Album3/A3_034_irigare_floare.html "
Mihai
RăspundețiȘtergereL-ati perfuzat saracutul trandafir :). Cum de nu se umple vasul de jos?
Tot Mihai
RăspundețiȘtergereScuze pentru intrebarea de mai sus, am ascultat si inregistrarea audio si am aflat ca o supapa improvizata e secretul. Interesant, sa va traiasca copacelul in continuare.
Buna ziua, articolul de mai sus l-am gasit intamplator, nu credeam ca ma va ajuta atat de mult. Am dezvoltat o noua pasiune pt flori si aveam mereu o problema cand plecam in vacanta. Va multumesc pentru aceasta idee interesanta.
RăspundețiȘtergereSuper ideea. Cred ca o sa-i fac sotiei o surpriza cu prima ocazie, adica prima data cand mai pleaca in delegatie. Deja am inceput sa caut cele trebuincioase.
RăspundețiȘtergereCeva simplu si destul de ieftin ar fi achizitionarea unui temporizator electric(un fel de cronometru care se baga in priza) costa in jur la 35-40 de lei, o pompa electrica de scos apa din acvariu si niste furtune.Se baga temporizatorul in priza, in priza temporizatorului se baga pompa de apa si temporizatorul se seteaza la cate minute credeti dumneavostra ca pompa trebuie sa bage apa in ghivece. Pace
RăspundețiȘtergereMihai
ȘtergereE simplu cand ai doar un ghiveci, dar cand ai 20 - 30 te lasi pagubas. :)
Eu am investit in robineti reglabili caci ghivecele au dimensiuni diferite... si specii de plante diferite, am intins furtunase, dar mare lucru n-a iesit, 5 l de apa se pierdeau in juma de zi, unele plante cu prea multa apa, altele cu prea putina, plus ca tifingurile astea minione nu se cupleaza foarte bine cu furtunasele si trebuie sa le mai asiguri cu cate o sarmulita si tot picura.
E buna programarea, fie doar cu electrovana programabila sau pompa plus programator priza in conditiile in care ai vase similare ca si dimensiuni si reusesti sa le pozitionezi cat de cat la acelasi nivel (aici e alta buba caci intre pauzele de alimentare e posibil ca anumite portiuni sa ramana fara apa si sa prinda goluri de aer care o sa duca la o irigare deficitara), dar cea mai buna solutie cred ca e un sistem hidroponic, adica substratul folosit sa fie unul foarte permeabil (numai piatra rotunda de ex) astfel incat sa evitam inecarea plantelor, un sistem de colectare a apei care poate fi recirculata si permanent cu o mica pompa. Singurul lucru pe care nu trebuie sa-l uit e ingrasamantul special ce se adauga in apa si gata.
Inconveniente: aspectul de instalatie de canalizare si spatiul ocupat cu dedicatie pentru acest sistem.
As dori sa stiu Denumirea firmei. La fel doresc oferta de pret pentru instalatia de picurare.
RăspundețiȘtergereAs dori sa stiu Denumirea firmei. La fel doresc oferta de pret pentru instalatia de picurare.
RăspundețiȘtergereBuna seara! Am facut acesti pai, insa nu se umple "instalatia" cu apa. Cum scoti aerul afara din furtun ca sa porneasca picuratul ? Tragi afara cu gura, ca la butoiul de vin ? :))
RăspundețiȘtergere