Am vrut să văd ce efect are grosimea sticlei asupra unei celule fotovoltaice expuse la soare, aşa că am cumpărat 4 bucăţi de sticlă de grosimi diferite (3, 4, 6 şi 8 mm) de la un atelier de tăiat sticlă. După o examinare mai atentă a sticlei cumpărate mi-am dat seama că sticla albă (transparentă) poate avea nuanţe diferite. Astfel, sticla de 4 şi 8 mm era mai deschisă la culoare decât cea de 3 şi 6 mm grosime. Asta se poate vedea dacă priveşti partea tăiată a sticlei (marginea sticlei). Nuanţa de verde de pe margine e puţin mai închisă.
Cu prima ocazie în care am prins soare afară am ieşit să fac nişte măsurători. Am vrut să văd cât de mult e influenţat curentul produs de o celulă fotovoltaică, dacă folosim sticlă de diferite grosimi şi nuanţe. Pentru asta am luat o celulă şi am legat-o la aparatul de măsură.
Am făcut 5 măsurători:
1. Doar celula, fără sticlă a produs un curent de 2.25 A. Presupunând că valoarea aceasta e maximul de curent pe care îl poate da celula, am calculat în continunare procentul curentului măsurat atunci când celula e acoperită de sticlă de diferite grosimi.
2. Celula cu o sticlă de 4mm (nuanţă deschisă) a produs un curent de 2.19A. (97.3%)
3. Celula cu o sticlă de 8mm (nuanţă deschisă) a produs un curent de 2.14A. (95.1%)
4. Celula cu o sticlă de 3mm (nuanţă închisă) a produs un curent de 2.18A. (96.8%)
5. Celula cu o sticlă de 6mm (nuanţă închisă) a produs un curent de 2.16A. (96%)
Concluzia
La următorul panou o să folosesc sticlă de 8 mm, chiar dacă e mai scumpă şi mai grea. O diminuare de 5% a curentului produs e foarte mică, dacă iei în calcul rezistenţa pe care o asigură sticla groasă. Trebuie să fie grindină foarte mare ca să spargă o sticlă de 8 mm...
Salut!
RăspundețiȘtergereFoarte util, fain si simplu experimentul - iti da o idee asupra pierderilor prin sticla aparent transparenta!
Intre timp am cautat si am gasit la Lipoplast sticla calita (ei spun ca se ia sticla normala si se trece printr-un proces de calire). Este ceva mai scumpa decat cea normala si am inteles ca se sparge ca si sticla securizata in bucati mici (ma gandeam ca ar putea proteja cumva celulele solare daca se sparge sticla).
Aceasta sticla devine de 4 ori mai rezistenta decat sticla normala din care se obtine (sticla float) - tot dupa spusele lor.
Dupa ce am vazut ce ai obtinut tu, cred ca 6-8mm grosime de sticla calita vor face un panou mai greu de distrus.
Nu ai avut niste plexiglas sau sticla antiefractie (cu folie intre) sa experimentezi? Si aceste tipuri par mai rezistente.
Oricum, excelenta treaba, spor la mesterit :)
Salut,
RăspundețiȘtergereSunt curios cum se comportă plexiglass-ul de 2 şi de 3 mm, dar am găsit de vânzare doar foaie de un metru pătrat sau de jumătate de metru pătrat. Nu vreau să cumpăr o bucată aşa de mare doar pentru a face nişte măsurători.
Întradevăr, folosirea sticlei antiefracţie pare a fi o idee bună, dar trebuie luate în calcul costul mai ridicat şi eventualele pierderi prin sticlă. Pentru asta nişte măsurători trebuie neapărat făcute.
Numai bine!
Am aflat ceva interesant: sticla de 6mm acoperita cu folia auto anti efractie. Folia e mai ieftina decat daca vei cumpara sticla antiefractie si din datele de catalog, pierderile iti vor ajunge pe la nivelul pierderilor sticlei de 8mm. Avantajul ar fi ca nu ai greutatea sticlei de 8mm.
RăspundețiȘtergereHmm... Dacă folia nu se desprinde de pe sticlă în timp şi dacă pierderile nu sunt foarte mari, atunci asta e o soluţie foarte bună. Trebuie reţinută şi varianta asta.
RăspundețiȘtergereMerci mult Cătălin!
Cred ca folia aia se va ingalbeni in timp de la soare...cred nu stiu. Dar plexiglassul sigur se ingalbeneste relativ repede si se zgarie la curatare.
ȘtergereIn principiu folia este folie auto, care se aplica pe interior si are garantata o durata de viata mare. Incerc sa fac rost de datele de catalog, de un pret si de o mostra, poate ne vedem si ti-o voi da tie, eu unul nu stiu cand voi putea face testele. Ramane de vazut insa cat costa si daca ajuta la cresterea rezistentei sticlei.
RăspundețiȘtergereSalut. Legat de plexiglas ... exista unul numit stiplex. Este mai rezistent decat sticla si transparenta ridicata.
RăspundețiȘtergereŞtii cumva la ce preţ e metru pătrat de stiplex?
RăspundețiȘtergereMerci mult!
salut. sper sa nu se considere reclama, dar la astia am gasit si preturi ... http://www.emsaindustriale.ro/stiplex.php
RăspundețiȘtergereMerci Gabi pentru informaţie, însă preţul plexiglasului e destul de mare, comparativ cu preţul sticlei.
RăspundețiȘtergereNumai bine!
pentru celule anghel_alex57@yahoo.com
RăspundețiȘtergereMarime, tensiune si pret per celula
ȘtergereMarime, tensiune si pret per celula
ȘtergereCel mai bine ar fi sa folosesti sticla float ultraclear de 4mm securizata.E ca una de 12 mm la rezistenta si mult mai transparenta....dar pretul mai mare cu 9 eur /mp
RăspundețiȘtergere