marți, 27 iulie 2010

Instalaţia electrică fotovoltaică - partea I

Ce vreau să fac?

Planul meu este să realizez o instalaţie electrică bazată pe energie solară pentru o căsuţă, fără cheltuieli exagerate. Trebuie spus de la bun început că:

  1. nu sunt electrician de meserie
  2. asta e prima instalaţie electrică pe care o fac

Ei, şi acum astea fiind spuse, o să prezint puţin situaţia casei... E vorba de o casă locuită de un bătrânel. Nici o casă din acel cătun nu este racordată la reţeaua de energie electrică. Costul racordarii este prea mare, cătunul aflându-se la aproximativ 5 km de cel mai apropiat sat, unde ar fi electricitate. Prin urmare, singura soluţie a fost să facem curent cum putem. În jurul casei nu este nici un curs de apă permanent, aşa că nu se poate folosi energia apei. La fel e şi cu energia eoliană, pentru că zona respectivă e înconjurată de dealuri şi nu prea bate vântul. Nu rămâne decât energia soarelui. 

Scurt istoric...

N-am ştiut de la început dacă şi cum  o funcţioneze instalaţia, aşa că am făcut paşi foarte mici. Iniţial am reuşit să luminăm o încăpere din casă cu un bec făcut din Led-uri, alimentat de la o baterie de maşină (am prezentat într-un alt articol cum am făcut acel bec cu led-uri). Bateria a ţinut cam două luni, de la sfârşitul lui decembrie până pe la mijlocul lui februarie. În acest timp în care m-am interesat cum se poate face un panou solar. 


Realizarea panoului s-a dovedit mai uşoară decât crezusem iniţial. Bateria s-a încărcat imediat după instalarea panoului, iar cu bateria încărcată, lumina dată de bec a fost mai mare. Neavând alt consumator decât becul, l-am sfătuit pe bătrânel să ţină zilnic cel puţin 4 ore lumina aprinsă, ca să nu se supraîncarce bateria. 

Aici o să dau nişte explicaţii legate de încarcarea bateriei... Frumos ar fi fost să folosesc un controller de încărcare cu MPPT ("urmărirea punctului de putere maximă") sau măcar unul care să întrerupă legătura între panoul şi baterie în momentul în care tensiunea de pe baterie ajunge la 14-14.5 V. Motivele pentru care am ales abordarea asta simplă au fost urmatoarele:

  • panoul scoate o tensiune de aproximativ 15V în sarcină, adică aproximativ tensiunea la care lucrează şi circuitul de încărcare dintr-un autoturism (14.7V)...
  • curentul dat de panou e relativ mic (3A în scurt-circuit) comparativ cu capacitatea bateriei (100Ah)
  • bateria era primită, şi nu ştiam cât de bună este (ulterior am văzut că era destul de veche)
  • bugetul a fost unul destul de auster (a fost an de criză...)

După alte două luni am pus un al doilea panou şi o altă baterie de auto (tot veche). Tot atunci am crescut puţin şi numărul de consumatori, adăugând alte două becuri (cu led-uri) şi un televizor ce se poate alimenta la 12V. (n-am mai desenat şi minusul la consumatori :P)


Instalaţia a funcţionat bine, cu singura obiecţie că după cateva săptămâni ploioase cu cer înorat, televizorul nu putea fi folosit mai mult de 2 ore în continuu. Aici, pe de-o parte, problema era de la panouri, care au un randament foarte mic dacă cerul e înorat, pe de altă parte, bateriile nu făceau faţă consumului, probabil din cauză că erau prea vechi.


Cu toate că bateriile erau aşa cum erau, m-am hotărât să montez şi un mic frigider (cu un compresor de 76W). A trebuit să mai adaug un invertor (pentru tensiunea de 220V curent alternativ) şi să mai trag nişte cabluri pentru reţeaua de 220V. Pentru a nu avea pierderi prea mari pe cabluri, am fixat invertorul lângă baterii, dar cu toate acestea, frigiderul nu a mers decât cu întreruperi. Invertorul are protecţie la tensiune de intrare mică, aşa că aproximativ la o secundă după pornirea frigiderului, invertorul tăia tensiunea de 220V, urmând să cupleze după aproximativ o secundă, iar apoi, din nou să decupleze şi tot aşa...

Am verificat tensiunea şi curentul de pe baterii în timpul "funcţionării" frigiderului, dar nu prea am putut afla multe. Din cauză că aveam un multimetru digital (care are o mică întârziere în afişarea valorii măsurate), n-am văzut decât că tensiunea scade când frigiderul porneşte şi că revine la valoarea iniţială după ce decuplează invertorul. Valoarea la care ar trebui să decupleze invertorul nu o ştiu, iar valoarea la care decuplează nu o pot măsura cu multimetrul meu. Poate un aparat cu afişaj analogic (cu ac indicator) ar fi mai util.

La pornire, curentul luat de compresor e mai mare decăt cel nominal. Asta explică de ce frigiderul nu merge, iar televizorul merge, deşi ambele sunt cam de aceeaşi putere. (Televizorul se poate alimenta şi de la 220VAC, aşa am testat că invertorul merge).

Concluzia...

Deocamdată nu pot spune nimic. Urmează să mai fac o investiţie şi să cumpăr o baterie nouă de 100Ah, pentru că bănuiesc că asta e problema: bateriile sunt prea vechi.

O să mai postez pe tema asta două articole în care o să prezint nişte calcule şi ceva date tehince pentru instalaţia finală.

197 de comentarii:

  1. Domnule Misha problema dumnevoastra in legatura cu pornirea acelui frigider se poate rezolva prin utilizarea unui soft-start. In momentul cand cuplezi motoare electrice sau transformatoare la retea acestea consuma si pana la de 10 ori curentul nominal pana cand se stabilizeaza fluxul magnetic prin motor/transformator, iar dupa aceasta perioada relativ mica dispozitivul functioneaza la parametrii nominali.
    In link-ul de mai jos gasiti o schema de soft-start care va poate ajuta la pornirea acelui frigider si a altor dispozitive.
    http://sound.westhost.com/project39.htm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. abia acum citesc si eu aceasta postare, si vis-a-vis de problema frigiderului, invertorul trebuie sa aiba o caracteristica esentiala: sa fie pur sinus, nu sinus modificat... tv accepta orice fel de frecventa, insa moto0arele inductive, au nevoie DOAR de sinusoidala pura

      Ștergere
  2. Salut,
    Mulţumesc mult de sugestie! Se poate să fie asta problema. Nedumerirea mea e că atunci când am încercat să pornesc frigiderul folosind un acumulator nou, proaspăt încărcat am avut aceeaşi problemă. Ori în cazul ăsta aveam un acumulator nou de 120Ah, un invertor de 600W (ce poate duce 1200W pe perioade scurte), şi un compresor de frigider de 78W. Acum să zicem că la pornire compresorul ar fi tras 600W (ceea ce e cam puţin probabil), bateria asta ar fi trebuit să reziste, şi invertorul nu ar fi trebuit să aibă probleme. Aşa că am tras concluzia că una din probleme e la invertor. O să merg cu el la magazin să îl schimb pentru că e încă în garanţie.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.ca da aveti o durarrmai mare a bateriilor trebuirsc legate an serie.adica doua bateri legate la pkus minus plus minus iesirilecelot doua fire va avea 24 de volti iaratunci cu un i nverter de 24 la 220v va merge f bine si va va consuma un amperaj mai mic fata de atunci cand mergi de la 12 v la 220v.trebuie ca si mppt sau mwp sa aiba iesirea de 24de v care duc ka bateriile legate an serie.mai precis la pkusu si minusu rezultat.invertoru an afara ca tre sa fie de 24v tre de tinut an vedere cati wati are.un tv poate sa consume 36 wati adica 3 amper.adica la o baterie de 30 amper poti tine tv cam 10ore.eu sunt sigur ca 6,7ore al ti sigur

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  3. Sal! Sunt Sergiu din oradea am si eu o intrebare referitoare la celule. Am vazut diverse preturi la ele, multe din ele sunt "grade B". Tu de care ai luat?
    Si ceea ce ma framinta cel mai mult ii is toate la fel? si nu au eticheta de "grade B" sau sunt diferite, mentionez ca am luat la cunostinta ce inseamna "grade B".
    trimitemi te rog raspuns pe mail serecio@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Sergiu!
    Celulele folosite de mine nu sunt cu defecte. E adevărat că cele "grade B" sunt mai ieftine, dar, dacă o să urmăreşti vânzările de pe ebay, o să vezi că apar, din când în când, oferte foarte rentabile, la celule fără defecte. Eu aşa am făcut.
    În categoria "grade B", intră, din câte ştiu, celulele cu defecte (sunt ciobite, sau crăpate, etc). De obicei e menţionat în descrierea celulelor puse la vânzare dacă sunt cu defecte. Cel mai bine ar fi ca, înainte de a cumpăra, să întrebi vânzătorul (seller) dacă e vorba de celule "grade B".
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. buna ziua, spuneti-mi va rog se poate folosi ca invertor cele care se gasesc prin supermarketuri la piese auto?

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut,
    Mi-e greu să-ţi dau un răspuns fără să ştiu caracteristicile invertorului şi consumatorii pe care urmează să-i alimenteze acesta. În principiu, dacă trebuie alimentat un bec de 50W, invertorul va trebui să scoată mai mult de 50W.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, invertorul dv scoate sinusoida pura sau modificata la iesire?
    Anumite echipamente nu functioneaza cu sinusoida modificata, la fel si motorul compresorului de la frigider. In cazul in care invertorul nu ar decupla, exista posibilitatea deteriorarii lui.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut,
    Invertorul folosit de mine scoate sinusiodă modificată. Asta explică de ce nu am reuşit să pornesc frigiderul chiar dacă am schimbat bateria. Să înţeleg atunci că singura şansă să pornesc frigiderul ar fi să cumpăr un invertor ce scoate sinusoidă pură?
    Merci mult de ajutor!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se mai poate fenta in felul urmator , sa pui un transformator de la 220v la 220v, adica nu ridica dar nu coboara doar fenteaza un pic unda dreptunghiulara si o apropie de cea pura, treaba testata!

      Ștergere
    2. Invertorul e de vina trebuie sa nu fie sinus modificat trebuie să fie sinus pur

      Ștergere
    3. Invertorul e de vina trebuie sa nu fie sinus modificat trebuie să fie sinus pur

      Ștergere
  9. Ca tot se duc atatea dacii la fier vechi: nu se poate monta incarcatorul de pe o dacie?
    Nu mai stiu ce intrari avea... dar iesirea era numai buna pt o baterie. Acum ca nu era gandit pt 100 Ah, poate tot mai bine decat incarcare pe direct la 15 V

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut Sorin,
    Ai dreptate, nu e o soluţie prea bună să încarci bateria direct cu aproximativ 15V. Se scurtează viaţa acumulatorilor într-o oarecare măsură. Mă gândesc că în momentul în care o să adaug mai multe panouri, iar curentul de încărcare va creşte, o să montez un controller de incărcare.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti lua regulatorul de curent (releul de incarcare tot de la dacie) !

      Ștergere
    2. Din curiozitate, ce panouri ai folosit, eu am un panou de 100 w, o baterie amarata de 40 A,

      Ștergere
  11. am cumparat un inverter 10-15vdc 220vac 600w permanent (1500w pornire) unda modificata, bateria auto 12v 60Ah.

    am vrut sa pornesc un frigider de 90w la 220v, si surprins am fost sa vad ca acesta nu porneste, inverterul intra in protectie de suprasarcina (over load led - palpaia)am luat bateria care avea cam 12,5 v si am pus-o la redresor pana sa incarcat la 13,5 si am incercat sa pornesc

    frigiderul a pornit,
    imediat dupa aceea l-am oprit si am incercat sa il pornesc din nou, dar nu a mai vrut.

    inverterul a intrat din nou in protectie

    am decuplat inverterul de la baterie si am asteptat cateva minute bune ca voltajul bateriei sa creasca (cum se mai spune : sa-si revina un pic)

    am incercat din nou dar de data asta pregatit cu un ampermetru digital de tip cleste cu functia max activata

    am avut noroc caci a pornit

    CONCLUZII

    FRIGIDER:
    frigiderul de 90w consuma la pornire 815w
    amperajul la pornire : 3,7 A
    amperajul in mers : 0.4 A

    INVERTER
    pe carcasa: 600w permanent - real: 400w
    pe carcasa : 1500W pornire - real: 800w

    tipul de inverter HQ-INV600W/12

    deci nu va luati nici o data dupa puterea scrisa pe etichete ci mai de graba injumatatiti

    iar la frigidere cand calculati puterea inverterului inmultiti cu 10 puterea de pe eticheta frigiderului.

    exemplu frigiderul 90w
    puterea de pornire este 90x10= 900w pornire

    un inverter cu 900w reali la pornire
    900x2= 1800W pe eticheta (peak power) sau (surge power)

    deci nu va luati dupa watii permanenti
    pentru ca daca la pornire nu ai wati ca lumea nu ai ce sa faci cu invertorul chiar daca acesta este de 5 ori mai mare decat specificatiile de pe frigider

    chiar daca inversorul este cu unda modificata, frigiderul functiona destul de bine in schimb Tv LCD LG, cu diagonala de 81 cm scoate un sunet (bazait) in zona transformatorului de alimentare de la retea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puterea consumata se exprima in Wati (W). Deci un frigider, consumator fiind are 90W ca in exemplul de mai sus. Un invertor, debiteaza curent, nu consuma,, iar puterea debitata se exprima in voltamperi (VA). Pentru multi voltamperul este tot aia cu watul din cauza prescurtarii, insa in fapt este mai mic, 1VA fiind aproximativ egal cu 0.8 wati
      Concluzia mea este ca acel invertor are de fapt 600 VA nu de Wati!!
      Daca scrie pe el W a gresit chinezul producator, daca scrie VA si tu ai citit wati e greseala ta, si de fapt invertorul este mai aproape de adevar decat ai scris tu.

      Ștergere
    2. Invertoru pentru ca sa ridice0250w ,consuma aproximativ 4w din baterie!

      Ștergere
  12. Salutare,
    Merci mult de informaţie! Mă gândeam să cumpăr un invertor ce scoate sinusoidă pură. Probabil un astfel de invertor va înlesni pornirea frigiderului.
    Încă o dată mulţumesc pentru date, m-ai ajutat foarte mult cu măsurătorile pe care le-ai făcut!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salve! Complimente pentru dedicare si pentru atitudine! Si eu sunt un impatimit, pacat ca abia acum am gasit acest blog; pe langa acestea cred ca pot ajuta si cu partea electrica/electronica. Daca vreti, putem vorbi putin pe tema asta. Am putea face controllerele de tip MPPT - analogice si mult mai ieftine. Putem face si invertorul cu unda sinus pura. Apropo de pornirea frigiderului, daca acesta a pornit si a fost oprit, este bine sa treaca ce putin 10 min pana la urmatoarea pornire pentru egalarea presiunilor din circuitele de refrigerant, altfel compresorul va avea de invins o presiune mai mare si va consuma mai mult. Daca vreti sa discutam mai multe, adresa mea de mail este: alternativgeo@gmail.com

      Ștergere
    2. Bună seara! Am descoperit acest blog azi. Vreau să realizez și eu o instalație fotovoltaică. Îmi sunt de mare ajutor sfaturile dvs. Cbiar asta îmi doresc: tv, frigider,3-4 becuri led de 5w și încărcare tel.
      Seară frumoasă tuturor!

      Ștergere
  13. salut
    iti recomand un invertor Well ts-3000 sau tn-3000
    au sinusoida pura
    poti porni orice tip de motor, compresor, frigider etc...
    sa vei caracteristicele poate este prea puternic ptr ce iti trebuie in aplicatia ta
    ps
    diferenta dintre cele doua este ca unul are incorporat si regulatorul ptr baterii

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut
    din leduri se poate produce curent?

    RăspundețiȘtergere
  15. Salut,
    Merci de sugestie! Am cumpărat un invertor cu undă sinusoidală pură şi un controller cu MPPT, şi sper să am timp să scriu un articol pe tema asta.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  16. Salut,
    Invertorul folosit de mine are 1500W.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut Misha,

    De unde ai luat invertorul si controller cu MPPT? Din ro sau tot din afara? Am vazut ca invertoarele din US sunt cu 120v la iesire...

    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  18. Salut,
    Atât invertorul cât şi controller-ul de încărcare au fost luate de pe ebay din Hong Kong. Chinezii produc ambele tipuri invertoare (cu ieşire pe 220V şi 110V AC).
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  19. Scuze ca insist, poti sa ma ajuti cu o marca/model ceva?

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu de alta, dar n-as vrea sa iau vre-o petarda ceva. Daca ai luat deja un regulator, macar stim ca merge :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Ăsta e invertorul:
    http://rover.ebay.com/rover/0/e11400.m516.l1123/7?euid=f346aa32c7474362abff84b4021989c7&loc=http%3A%2F%2Fcgi.ebay.com%2Fws%2FeBayISAPI.dll%3FViewItem%26item%3D160529706230%26ssPageName%3DADME%3AL%3AOC%3AUS%3A1123

    Iar ăsta e controller-ul:
    http://rover.ebay.com/rover/0/e11400.m516.l1123/7?euid=5afa67dc359d4feab693294f98918f39&loc=http%3A%2F%2Fcgi.ebay.com%2Fws%2FeBayISAPI.dll%3FViewItem%26item%3D260809545669%26ssPageName%3DADME%3AL%3AOC%3AUS%3A1123

    Spor!

    RăspundețiȘtergere
  22. O intrebare ai idee de ce e diferenta asa mare intre un Controlerul MPPT care l-ai cumpara tu si unu tot chinezesc mai ieftin de ex:

    http://www.ebay.com/itm/170737367658?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649#ht_6078wt_874

    sau care e diferenta intre ele, in afara de faptul ca unu e de 15A si cel mai ieftin e de 10A.
    La 3 panouri crezi ca ar face fata un regulator de 10A?

    Multumesc pentru toate informatile puse la dispozitie si timpul acordat.

    RăspundețiȘtergere
  23. Salut Silviu,
    Un regulator cu MPPT are un randament ceva mai ridicat decât unul cu PWM.
    Regulatorul ales de tine suportă un curent de încărcare de maxim 10A. Acum depinde de puterea generată de panouri. Eu zic că cel mai cuminte ar fi să alegi un regulator care să suporte un curent ceva mai mare decât curentul maxim pe care îl pot da panourile.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  24. salut la toata lumea,
    Numele meu este Adrian si am un panou solar auto ( "ajuta" bateria auto sa nu se descarce )
    Ideea mea ar fi ( inspirata din acest blog ) sa "leg" acest panou de o baterie semiconsumata in scopul de a o incarca , avand un consumator de 4 w pe ora ( o pomapa de apa pentru acvariu care ar functiona 1/2 sau un sfert pe ora ....
    Problema porneste de la lipsa mea de cunostinte in domeniu ..deci as avea nevoie de ajutor ....
    am cumparat o priza dubla ( auto )
    in prima priza sa conectez panoul solar si in cealalta consumatorul ....intrebarea este daca prin acesta priza curentul trece in orice directie ...adica daca incarca bateria si alimenteaza cu curent consumatorul pe acelas fir ..sau trebuie sa ma leg la bornele bateriei cu fire separat....
    Va multumesc in asteptarea unui raspuns

    RăspundețiȘtergere
  25. Salut Adrian,
    Poţi folosi aceeaşi priză dublă pentru consumator şi panou, atâta timp cât plusul de la panoul e legat la plusul bateriei, şi minusul la minus. Dar, s-ar putea să ai neplăceri în cazul în care contactul de pe baterie e imperfect sau cablul de la baterie la priză se întrerupe. In această situaţie vei avea panoul legat direct la pompă. Cum un panou produce o tensiune ceva mai mare decât tensiunea dată de baterie, s-ar putea ca pompa să se strice.
    Aceeaşi problemă poate să apară şi dacă foloseşti cabluri separate, dar poate riscul e ceva mai mic. Cuminte ar fi să ai un regulator de tensiune între panou şi baterie. În cazul în care nu ai aşa ceva, trebuie să ai mai multă grijă.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  26. un invertor nu tine loc si de regulator?
    panoul sa intre intr-o priza si in cealalta invertorul in care sa intre consumatorul .
    Ce am mai vazut pe net ..incacarcau bateria si pe urma conectau consumatorul si tot asa.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Invertorul şi regulatorul au funcţii diferite. Un regulator se ocupă de încărcarea bateriei, permiţând transferul de energie de la panou la baterie, atâta timp cât bateria e descărcată. După ce bateria s-a încărcat, regulatorul decuplează panoul pentru a nu supra încărca bateria.
      Pe de altă parte invertorul are rolul de a transforma tensiunea de la baterie (12V curent continuu), într-o tensiune asemănătoare celei de la priză (220V curent alternativ).
      Am vâzut, în schib şi aparate care în globează ambele funcţii de invertor şi regulator.
      În lipsa unui regulator, va trebui să ai grijă să deconectezi panoul de baterie, atunci când bateria s-a încărcat. O baterie de maşină se poate considera încărcată când tensiunea de la borne ajunge la 14V-15V.

      Ștergere
  27. salut
    un panou solar de 100w cati watti da pe ora 100 sau scoate 100 w in timp real?
    si la invertor ca se zice ca este de 1500w atat scoate pe ora sau in timp real ?
    cu se selecteaza acumulatorii ca numar si watti ?
    cum se leaga daca sunt mai multi ? seri paralel?
    iti multumesc daca ai putea sa ma ajuti cu ceva raspunsuri la intrebarile de mai sus

    RăspundețiȘtergere
  28. Salut,
    Să ştii că nu sunt un expert în panouri solare. Sunt doar un amator, dar din ce ştiu (şi s-ar putea să greşesc), unitatea de măsură a Puterii e Watt-ul. Unitatea de măsură a Energiei e Watt-ul per oră. Nu mi-e foarte clar ce vrei să spui prin "timp real"?
    De obicei pe panou se trece puterea (maximă). Adică se măsoară valoarea maximă a produsului dintre curentul şi tensiunea generate de panou. În cazul în care puterea panoului respectiv rămâne constantă timp de o oră, atunci panoul respectiv a generat o energie echivalentă a 100Wh.
    Pe un invertor se trec de obicei două valori: puterea nominală şi puterea de vârf (peak power). Puterea nominală ar fi puterea pe care o poate scoate invertorul respectiv prin construcţia sa. În cazul de faţă, invertorul trebuie să suporte un consumator de 1500W. Puterea de vârf, este maximul pe care îl poate scoate invertorul pe o perioadă foarte scurtă (înainte de a se arde sau de a intra protecţia în acţiune). Rolul unei astfel de valori e importantă deoarece, o parte din consumatori absorb o energie mai mare pentru un timp foarte scurt, la pornire (de exemplu compresorul de la frigider, aspiratorul, etc).
    Alegerea acumulatorilor e mai dificilă. La modul pur teoretic, ai nevoie de suficienţi acumulatori încăt să acoperi necesarul de energie al tuturor consumatorilor. În realitate, trebuie să iei în calcul o mulţime de date pentru a nu le scurta durata de viaţă: tipul acumulatorilor, regimul de încărcare, descărcarea maximă pe care o suportă, curentul maxim pe care îl pot da, etc. Pe acumulatori se trec de obicei două valori: tensiunea şi curentul pe care acel acumulator îl poate da timp de o oră fără ca valoarea tensiunii să scadă sub valoarea nominală (Ah = amperi oră). De aici se poate calcula energia maximă pe care o poate genera bateria, înmulţind valoarea amerilor oră cu 12V. În cazul în care eşti în Sahara şi timp de un an nu sunt furtuni de nisip (adică ai 365 de zile însorite), poţi să alegi ca acumulatorii să asigure necesarul de energie pentru doar 24h. Cu un număr de panouri fotovoltaice corespunzător, acumulatorii vor fi reîncărcaţi zilnic, în cele 6-8 ore de soare. Asta înseamnă că trebuie să estimezi un necesar de energie al consumatorilor pentru 24h, plus o marjă de eroare, valoare care trebuie să coincidă cu energia pe care o pot da acumulatorii, minus ce se mai pierde din cauza randamentului (foarte) subunitar al invertorului. Trimite-mi un mail şi-ţi zic mai în detaliu partea asta.
    Cât despre legarea acumulatorilor, după părerea mea, încărcarea acumulatorilor legaţi în paralel e mai sigură pentru că la bornele tuturor acumulatorilor va fi aceeaşi tensiune. Pe de altă parte, acumulatorii legaţi în serie vor face ca tensiunea de la intrarea în invertor să fie mai mare, crescându-i astfel randamentul (invertorul este şi el un consumator). Aici trebuie găsit un compromis, nu ştiu dacă există o reţetă optimă general valabilă.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,am doua panouri solare de 285w și 9amperi fiecare, un controler solar de 30 amperi și doi acumulatori de 120ah. Controlerul mă lăsa să setez consumatorii doar după ce panourile solare nu mai incarca sau non stop. De unde aș putea lua un programator pe 24volti, 3 amperi care să îmi comande doua pompe pe 12 volți legate în serie? Vreau să funcționeze doar ziua ca să protejez acumulatorii. Pompele sunt pe 12 volți, 120 de wați fiecare

      Ștergere
  29. salut
    iti multumesc pentru raspunsuri
    sunt unpic mai lamurit ca inaite
    caut pe net diverse forumuri pe temele de mai sus dar nu dau de raspunsuri clare
    adresa de email
    hcm782001@yahoo.com
    stau la bloc si as face o investitie in "curent gratis"
    stau pe partea cu rasaritul de soare si am cam pana la ora 14
    ma gandesc sa cumpar un singur panou care sa scoata 100 sau 200 de watti
    un invertor de 3000 sine pura
    si cateva baterii
    dar nu stiu sa le dimensionez
    si mai este o problema cu montajul stiu ca nu este foarte greu dar am vazut pe net ca se mai pun fuzibile etc

    RăspundețiȘtergere
  30. salut
    sa rezolvati problema cu pornirea frigiderelor luati sursa ups si conectati bornele bateriei interioare la bateria voastra
    ups minim 400w.va porni frigiderul fara probleme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru sugestie! Am rezolvat până la urmă problema schimbând invertorul ce scotea undă modificată, cu unul ce scotea sinus pur.
      Numai bine!

      Ștergere
  31. Buna Misha,felicitari pt rezultate ,dar mai ales pt perseverenta;Ai spus ca ,pana la urma ai rezolvat problema cu pornirea frigiderului schimband invertorul;ce fel de invertor ai folosit?(model,denumire,putere,pret,etc)Am si eu un proiect asemanator,dar deocamdata fara panou fotovoltaic,insa cu 2 baterii de cap.de 150 Ah,la o cabana, cu un necesar de consum de aprox.500 w.(Re)incarcarea bateriilor le fac la ora actuala cu redresor auto,la locuinta mea,le transport cu masina si le folosesc alternativ(una in uz si una la incarcat)si sunt tot baterii folosite,deci nu sunt noi.V-as fi multumitor pt orice sugestie/sfat.mult succes in toate,Endre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Endre,
      Am luat un invertor de 1500W cu undă sinusoidală pură, făcut în China. Preţul cu tot cu transport a fost de 220 dolari. E un "no-name".
      Am pus link-ul către produs în comentariul din 19-Dec-2011.
      Dacă vrei mai multe informaţii trimite-mi un mail la adresa de la contact.
      Numai bine!

      Ștergere
  32. Sunt un cioban care vrea sa stie si el despre celulele astea am 3 celule sau cum sa le zic nu stiu care debiteaza 4v cind e soarele pe ele si 3v la umbra vreau sa fac ceva sa pun lumina pe hol la intrare ca nimeni nu vrea sa plateasca lumina consumata de pe casa scari am luat si niste leduri pirahna dati-mi si mie o idee cum sa fac va rog!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Celulele pe care ai cred că sunt de la acele lămpi de grădină (lămpi care se înfig în pământ), dacă nu mă înşel. Din câte ştiu, acele celule sunt de putere foarte mică (0.15W). Dacă ai putea monta cele 3 celulele astfel încât să aibă zilnic circa 6 ore de soare atunci ai putea încărca cu ele un acumulator AAA de 1.2V şi 600mAh. Cu acumulatorul ăsta ai putea să alimentezi printr-o rezistenţă de 6.8 ohmi, 3 leduri albe legate în paralel, timp de 6-8 ore. Problema e că aceste leduri nu vor da suficientă lumină pentru întreaga scară.
      În concluzie, pentru a asigura iluminatul pe casa scării vei avea nevoie fie de mai multe astfel de celule, fie de celule de putere mai mare. Ca să-ţi faci o idee despre numărul de celule necesar, dacă să aduni puterea tuturor becurilor de pe casa scării şi o compari cu puterea toturor celulelor folosite, cele două valori trebuie să fie identice.
      Numai bine!

      Ștergere
  33. Salut,
    Eu as vrea sa fac o instalatie cu panou solar pentru alimentarea unui calculator timp de 7 ore pe zi. Calculatorul consuma cam 170, cel mult 200 de Wh, deci daca facem un calcul 7h x 200W = 1400Wh/zi. Pana acuma am gasit ca imi trebuie un panou solar de 230 Wh, care produce pe zi aprox 1150Wh iarna si 1380Wh vara. Asta scrie pe siteul firmei care le vinde. Un astfel de panou costa 270 de euro, mi se pare ca e mult mai ieftin fata de panourile vandute de alte firme. Asta e de la firma de la adresa asta http://www.super-panouri-solare.ro/. Oare e ceva in neregula daca panoul asta e foarte ieftin ? Ei zic ca au produse performante.
    Cred ca pana acuma am ales bine. Imi mai trebuie un regulator de tensiune, un acumulator si un invertor. Am gasit ca solutie pentru acumulator ca e bine sa iau unul de 150 Ah si 12 V. A mai ramas sa mai aleg invertorul potrivit si regulatorul, insa ma pierd in informatii. Puteti sa imi dati o sugestie de invertor si regulator care sa fie potrivite pentru aplicatia mea ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Emanuel,
      Nu ştiu ce să-ţi zic de aceste panouri. Cel mai cuminte ar fi să îi întrebi pe cei de la magazin câţi ani sunt garantate panourile şi să ceri foaia de catalog cu specificaţiile electrice ale panoului. Eventual întrebă-i dacă au mai vândut astfel de panouri, şi dacă cei care au compărat au fost mulţumiţi de performanţe.
      Legat de invertor, îţi sugerez să cauţi un invertor cu undă sinusoidală pură. Puterea lui ar trebui să fie egală cu maximul de putere necesar calculatorului la un moment dat.
      Cele mai performante controller-e de încărcare sunt cele cu MPPT, dar sunt mai scumpe. Sugestia mea e să ai un regulator de încărcare, indiferent ce mod de funcţionare are. Ar trebui să fie un controller care să suporte un curent de 15-20A.
      Numai bine!

      Ștergere
  34. cum pot sa iau legatura cu tine cu cel care a facut sa functioneze cu panou solar un tv mic color si un incarcator de laptop doresc sa am la o casa de la tara atat am nevoie fara becuri sau altceva eu las un nr de tel 0722199096 si o adresa de mess dangelo_bar sincer nu le am prea bine cu forumuri sau sa vorbesc aici cel mai simplu pentru mine este la tel si pe mess sa iau legatura cu cineva sa imi faca un sistem de acest fel multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Poţi să-mi scrii pe adresa de e-mail de la "Contact".
      Numai bine!

      Ștergere
    2. As dori o colaborare dacă te interesează sunt în anglia mă poți contacta aici pe Facebook soporan dumitru

      Ștergere
    3. As dori o colaborare dacă te interesează sunt în anglia mă poți contacta aici pe Facebook soporan dumitru

      Ștergere
  35. si eu tocmai mi-am achizitionat 6 panouri fotovoltaice de 245w bucata pe 24v cu 60 celule fiecare policristaline. oare ar face fata unei case cu toti consumatorii pe care ii are aceasta? ma refer la frigider, televizor, becuri, laptop si cel mai important lucru, MASINA DE SPALAT . astept ceva sugestii. va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Ceea ce îţi scriu mai jos e o părere de simplu amator. S-ar putea să greşesc în multe privinţe, aşa că îţi sugerez să cauţi confirmare, la cele spuse de mine, şi în părerile altora mai cu experianţă.
      Cele 6 panouri de câte 245W fiecare vor produce, într-o zi (considerând 7 ore de soare), aproximativ 10,3 kWh (245W x 6 panouri x 7 ore).
      Acum, îmi e greu să-ţi dau un răspuns simplu la întrebarea ta. Dacă într-o zi însorită toate cele 6 panouri vor da 10kWh, într-o zi noroasă ele s-ar putea să producă mai puţin de un kWh. Dacă întreaga energie electrică ce intră în casă vine de la aceste panouri fotovoltaice, trebuie să te gândeşti la situaţia în care o să ai parte de 2-3 săptămâni de cer înorat, cum se mai întâmplă pe la noi. În acea perioadă, panourile vor produce foarte puţină energie, insuficientă pentru toţi consumatorii. Atunci va trebui fie să renunţi la o parte din consumatori, fie să treci la o altă sursă de energie (eoliană, generator pe motorină, etc).
      Părerea mea este că e bine să ai o soluţie (sau alternativă) la perioadele mai lungi în care panourile nu pot produce energie, pentru că e foarte neplăcut să fii nevoit să reduci consumul.
      Numai bine!

      Ștergere
    2. foarte corect ce ziceti. ma gandeam sa suplimentez cu o eoliana si sa fac un sistem hibrid, iar ca acumulatori undeva la vreo 1200 de amperi cred ca ar fi deajuns. nu stiu cat de repede s-ar consuma un acumulator de 200ah si pe ce consumatori. aveti cumva vreo formula de calcul? multumesc anticipat

      Ștergere
    3. Salut,
      Un acumulator auto de 200Ah poate înmagazina aproximativ 2400Wh (200Ah x 12V). Teoretic, asta ar însemna că acel acumulator va putea alimenta un consumator de 2.4kW timp de o oră (2400Wh / 2400W), sau un consumator de 1.2kW timp de două ore (2400Wh / 1200W), sau un consumator de 600W timp de 4 ore (2400Wh / 600W), etc. În realitate însă, există o serie de pierderi (pierderi interne în acumulator, pierderi pe invertor, pierderi pe cabluri, etc.) care fac ca acest timp să fie mai redus. Pe lăngă asta mai e şi nivelul minim până la care poate fi descărcat un acumulator, fără să-i afectezi prea mult durata de viaţă. Asta depinde de tipul acumultorului. Din păcate nu te pot ajuta cu nişte valori mai exacte pentru aceşti parametrii, pentru că nu am făcut astfel de măsurători, încă... :-)
      Numai bine!

      Ștergere
    4. cat te-ay costat cele 6 panouri de 245 w bucata?

      Ștergere
  36. interesant....ce trebuie sa achizitionez pentru a putea face sa functioneze un bec(cu led 20ma)un tv,pc,radio,,,si m-ar interesa(estimativ)costurile
    va rog sa detaliati mai pe intelesul °tuturor°,,,,va multumesc pt ajutor...anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Dacă te referi la alimentarea tuturor acelor electrocasnice folosindu-te de o instalaţie fotovoltaică atunci... :-)
      1. Pentru a-ţi putea face un calcul estmativ va trebui să-mi spui câţi "vaţi" (simbolul W) consumă fiecare din electrocasnicele enumerate de tine.
      2. Mai am nevoie şi de durata de funcţionare a fiecărui aparat. Adică, numărul de ore în care, să zicem, aparatul radio va sta pornit în fiecare zi. La fel pentru toate celelalte electrocasnice.
      3. În cazul în care e vorba de o casă de vacanţă, ce e locuită doar sporadic, mă interesează şi câte zile pe săptămână vei sta în acea casă.
      Numai bine!

      Ștergere
  37. Buna ziua!
    Misha,sperand ca nu supar pe 'nimeni'tin sa fac o recomandare *tuturor*;
    -Aprofundarea,in prealabil,a citevorva notiuni tehnice (specifice) necesare realizarii unui proiect,este la indemana oricui pe internet (www).Trebuie sa ai rabdare si tutun,cum zice vorba, si vei gasi ceea ce cauti.
    -Dupa aceasta etapa,inevitabil,apare necesara completarea datelor cu idei experimentate deja,cazul lui Misha,controversatele panouri solare_fotovoltaice.
    -De ce spun controversate?
    -Dintr-un singur motiv.Sursele de energie alternativa unice sunt din start sortite esecului (real) in ce priveste acoperirea nevoilor considerate initial,datorita ciclului de functionare,pe de o parte si randamentului final pe de alta,de unde deducem ca folosirea unui sistem hibrid (eolian-fotovoltaic) ridica considerabil randamentul si implicit acoperirea nevoilor,dar in acelasi timp ridica (f.putin) si complexitatea intregului proiect.
    -Mai nou,celule fotovoltaice (precablate)pot fi gasite si pe www.ocazii.ro_in ajutorul celor ce doresc sa realizeze panourile HomeMade.
    -Cei ce nu vor fi multumiti de proiectul prezentat de Misha le doresc succes in realizarea unui proiect hibrid!
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Nu e nici o supărare, dinpotrivă, mă bucur să întâlnesc oameni care nu iau de bun tot ceea ce spun sau scriu alţii.
      Acum referitor la sistemul hibrid eolian-fotovoltaic artizanal, recunosc că ridică randamentul, dar nu acoperă întotdeauna nevoile de energie electrică ale unei case. Dacă în unele locuri nu se pretează folosirea de panouri fotovoltaice (văi înguste, zone împădurite, etc), în alte zone nu se pretează folosirea de generatoare eoliene, pe diverse considerente (lipsa unui vânt constant, costul mare pentru ridicarea eolienei la înălţimea potrivită, etc). Din discuţiile cu cei ce folosesc sisteme alternative hibride de obţinere a energiei electrice, aici mă refer la proprietarii de cabane de la munte, toţi au spus că folosesc în paralel cu sursa regenerabilă un generator pe motorină. Mi s-a spus că şi dacă generatoarele regenerabile acopera necesarul de energie în 99% din cazuri, tot există momente când e nevoie de un ajutor de la un generator pe motorină. Acum, desigur, există zone unde un astfel de sistem hibrid acoperă în totalitate nevoile de energie, dar nu peste tot.
      Oricum, mulţumesc mult pentru comentariul ăsta! Orice critică constructivă e binevenită.
      Numai bine!

      Ștergere
  38. O intrebare merge sa incarci bateria in acelas timp cand functioneaza invertorul cu un redresor cuplat la invertor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Poţi monta un redresor la invertor, care să încarce înapoi bateria, dar tot ceea ce vei obţine va fi descărcarea bateriei. Motivul e acela că atât invertorul cât şi redresorul au un randament de funcţionare subunitar. Cu alte cuvinte, pe fiecare din ele vor fi pierderi de putere. Astfel, energia care se întoarce la baterie va fi mai mică decât energia extrasă din baterie, iar asta va duce la descărcarea bateriei.
      Numai bine!

      Ștergere
  39. Cineva spunea pe aici ca dupa ce a lipt banda metalica pe celula aceasta a crapat atunci cand s-a racit .Astept si eu sa fac un panou solar si la aceasta problema ma gandeam la o posibila rezolvare..incalzirea celulelor fotovoltaice in cuptor inainte de lipirea benzii metalice .Astfel racirea ansamblului banda metalica -celula ar fi aproximativ identica si nu ar mai apare tensiuni care sa duca la spargerea celulei.

    RăspundețiȘtergere
  40. pot cu un invertor si doua baterii sa am curent electric pentru 2-3 ore? adica un bec si un televizor

    RăspundețiȘtergere
  41. Pot folosi un controlor solar de 15-20 A pentru un motor magnetic,sau un alternator care sunt antrenate de un motor de 12 v, pentru incarcarea bateriilor?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  42. Am auzit ca se folosesc condensatori pentru filtraj ,ce stiti despre acestia?

    RăspundețiȘtergere
  43. Am si eu o intrebare.Am cumparat 2 panouri fotovoltaice de 240 W .30 v. 8.1 A. si un incarcator steca MTTP 2010 12/24 V. Nu stiu cum sa leg panourile fotovoltaice si bateriile in serie sau paralel sa nu stric controlerul.el este de 20 A. si rezista pina la 100 V curent de intrate.Am doua baterii de 200 A si daca ma puteti lamuri cum sa le instalez caci nu stiu sa le conectez.Voi lucra cu controlerul la iesire pe 12 V.sau pe 24 V.in baterii sa stiu de ce invertor am nevoie la 12 V sau la 24 V. ? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Înainte de toate, ceea ce urmează să-ţi spun e o părere de simplu amator. Sfatul meu e să ceri şi o a doua părere de la cineva care lucrează în domeniu. Panourile pe care le-ai cumpărat par a fi de 24V. În situaţia de faţă, în care ai două baterii de 200Ah, singura configuraţie care s-ar potrivi ar fi să legi panourile în paralel, la controller-ul de încărcare, iar acumulatorii să-i legi în serie. Asta înseamnă că la bornele acumulatorilor vei avea o tensune de 24V. Controller-ul poate lucra la această tensiune (24V), iar panourile sunt concepute pentru 24V.
      Nu mi-e foarte clar dacă acest curent maxim al controller-ului e curentul maxim pe care controller-ul îl injectează în acumulatori, sau curentul maxim pe care îl poate da pentru consumatori. Curentul dat de ambele panouri împreună (16A) se apropie de acest curent maxim de 20A al controller-ului. Nu ştiu dacă e o idee bună să legi ambele panouri la un controller. Mai cuminte ar fi să cumperi un al doilea controller ca să poţi lega la fiecare panou câte un controller.
      Deci ca şi concluzie:
      - panourile se leagă în paralel (pentru că fiecare dă 30V)
      - controller-ul trebuie setat pe 24V
      - bateriile se leaga în serie ca să scoată 24V
      + se mai adaugă un controller
      Numai bine!

      Ștergere
    2. Buna
      panourile se pot lega atat in serie, deoarece controlerul suporta 100V la intrare(in acest caz curentul ramane de 8A si tensiunea va fi de 60V)
      cit si paralel(in acest caz curentul va fi de 16A si tensiunea de 30V)
      controlerul suporta ambele variante(100V, 20A)

      la iesire poti lega bateriile cum doresti 12V sau 24V

      Ștergere
  44. De asta au aparut si firmele montatoare de aceste kit-uri fotovoltaice. Si daca se strica instalatia, inseamna ca nu erau bune produsele... Lucru romanesc.

    RăspundețiȘtergere
  45. BUNA
    Ieri am masurat un panou de 245 w,pe soare puternic erau 34,4 v cu 9,3 a,adica era inclinat la 45 grade iar vara se tine la 30 grade fata de sol ....deci 2 panouri la randament maxim iti vor arde controlerul,gandeste-te ca inca nu suntem in perioada cea mai eficienta a anului...de la firma de unde am cumparat panoul mi-a spus ca el are eficienta maxima la temperaturi scazute(paradoxal...)asta ar insemna o masuratoare iarna intr-o zi insorita pt a putea compara.
    Eu am fost sfatuit sa iau un controler de 30 A pt doua panouri,deocamdata am doar un panou,eventual ai putea pune o siguranta de 20 a pt a proteja controlerul..
    Deocamdata si eu fac probe,si ieri si azi am avut doar 2 ore cu soare puternic,dar incarca totusi.

    RăspundețiȘtergere
  46. Da foarte interesant dar cel mai bine e sa discutati cu un specialist in acest domeniu,nu zic ca nu e bine dar cel mai bine explica unul di domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  47. am si eu doua panouri de 180w si un regulator de 30ah si in momentul cand le-am cuplat automat au intrat pe 24v

    RăspundețiȘtergere
  48. salut ;am 3 panou 100w/buc 42v in gol de 1 an si 2 pan 235w 34v in gol de 2 luni;toate in paralel 4 buc bat de 100ah si 1 de 55 si una de 60 legate mixt pt 24v; bat sant toate auto nu cu descarcare adanca;maxim am primit circa 25a de la pan; cand e nor cca 1a;cine are mai mult malai ia bat cu desc adanca si are curent si noaptea;eu am curent mult putin numai pe lumina; frigid inalt de 1,8m a ars sig la invertor de 300w unda modif;apoi am luat tot meanwell taiwan tot de la conex invert de 600w tot unda modif; merge traznet; masina de spalat o folos numai cand e soare ;e romaneasca; merge cu invertor de 600w daca pun programatorul in pozitia cand se termina incalzirea apei;bag apa calda de la boiler pe gaze care merge 24 ore de 30 ani foc f mic; daca cineva stie de unde pot lua un controller de 40a reali nu asa scump ca la conex 800lei sant recunoscator ;am luat o plasa cu un invert tbe pe care scrie 1300w si nu mege decat 500w;daca cineva vrea sa skimb exper. cu placere ;am id pe yahoomess i.craciun81; prefer vb pe ymess

    RăspundețiȘtergere
  49. Si eu am luat tzeapa desi am primit toate asigurarile ca este OK! cu un invertor TBE, 1500 w,12 v , sinus pur,( dar sunt sigur ca sinusoida este dreptunghiulara , nu am de unde sa iau un osciloscop sa o masor) ,puterea lui reala este 700 w, la sarcina maxima 1300w 5 sec si este o pocnitoare chinezeasca de doi bani! Inainte de toate : documentare maxima daca nu .....

    RăspundețiȘtergere
  50. O intrebare dureroasa: - cate panouri si de ce putere, trebuie sa iau, pentru ca sa alimentez direct, 8 lampi de incalzire locala, cu becuri in infrarosu de 150W fiecare ?
    Multam

    RăspundețiȘtergere
  51. 8 lampix150W=1200W
    La 8 h de functionare pe zi ave un consum de 9.6KWh.
    Aceasta cantitate de energie o putem produce in perioada e vara cu 9 panouri solare fotovoltaice de 250W, iar pentru a produce aceeasi cantitate de energie in perioada de iarna avem nevoie de minim 40 Panouri.
    Nu mai vorbim de capacitatea de stocare, pierderi...
    Complet nefezabila ideea!!!!

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna ziua,
    pentru un bec cu led [echivalent a 120w clasic cu incandescenta] ce panou solar am nevoie? e ok daca in instalatie introduc si un senzor de lumina? ..adica functioneaza.
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Ca să te pot ajuta cu un răspuns, va trebui să aflu mai multe despre ce anume vrei să faci:
      Ce putere are becul cu leduri?
      Câte ore vrei ca acesta să funcționeze?
      Ce fel de acumulatori vrei să folosești (12V, 24V, etc)?
      Numai bine!

      Ștergere
    2. Salut Misha,am cîteva nelămuriri legate de panouri solare,,invertoare,regulatoare,randament,,legarea lor.. mă poți ajuta cu nişte sfaturi??(sunt prea bătrîn să mă apuc să m-ai învăț electronică)nr tel 0740796097 Lucică.

      Ștergere
  53. Salu.imi puteti spune ce regulator de (10)15-20 -30_amperi) sa folosesc la 1 panou de 240w 24v,conectat la o baterie de 180 ah 12v

    RăspundețiȘtergere
  54. eu stiu ca 240/24=10 240/12=20 ,dar daca merge conbinatia asta,panou 24v pe bateri 12v si o folosesc fara regularor si merge struna. se poate descarca noaptea bateria fara regulator?folosesc consumatori 12v,gen, tv lcd 19" 12v 42w(3,5AH) receptorDIGITAL 12v 19,5 w(1,6AH) si 2 becuri led 8 respectiv 6 w(1,1AH),ma tine lejer 15- 20 ore,problema este ca nu stiu daca se descarca noaptea fara regulator,stau 2-3zile la cabana pe saptamana.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Nu știu dacă e o idee bună să folosești un panou de 24V la o baterie de 12V. Vei avea o cădere de tensiune de cel puțin 12V pe regulator, ceea ce e foarte mult. Trebuie să te interesezi de un regulator care să suporte ca și tensiune de intrare în regim de încarcare de 12V, o valoare mai mare de 24V - 30V, sau o diferență de tensiune față de ieșire mai de cel puțin 15V - 18V.
      Fără acest regulator, bateria se va încărca, dar i se va scurta foarte mult durata de viață din cauza supraîncărcării.
      Numai bine!

      Ștergere
  55. Salut Misha
    eu am panouri de 240W si 29 V,un invertor de 10kwh pentru o casa cu un consum de 2kw/zi ce acumulatori imi trebuie si de cat ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. folositi un regulator de minim 10A*nr de panouri pe care le aveti (atat este curentul debitat de panourile dv), si acumulatori de 24V. Dar la ce consum estimat zilnic aveti, este mai bine sa contactati pe cineva specializat. Lucrurile sunt un pic mai diferite in lucrul cu puteri mari.

      Ștergere
  56. Panourile de 29 V sunt panouri care nu se folosesc la instalatiile pt acasa. Iti trebuiesc panouri de 35 V care pot fi folosite la incarcarea unui grup de 12 + 12 V.

    RăspundețiȘtergere
  57. poate sa spuna cineva concret ce tip de invertor poate fi folosit la pornirea si functionarea unui aer conditionat mobil .adica il foloseste efectiv

    RăspundețiȘtergere
  58. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  59. Salutare tuturor!
    Vreau si eu sa optin "energie electrica gtatis"cu un minim de consum si investitie. Intrebarea mea este daca pot lega mai multe alternatoare auto in serie si acumulatori pentru a optine un amperaj cat mai mare? De exemplu 2 alternatoare de 12v si 150A fiecarei la 2 acumulatoare de 12v si150 Ah fiecare ca sa optin 36 kw! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare, este mai bine sa mergeti pe varianta 24V , la 12V pierderile sunt mai mari. Tineti cont ca amperajul maxim al alternatorului se obtine la o anumita turatie, si nu uitati ca la incarcarea acumulatorului nu trebuie sa depasiti 15A (1/10 din capacitate).
      Cu stima, Robert B.

      Ștergere
  60. buna ziua ,o mica problema , am o casa fara alimentare la reteaua electrica si as vrea sa ii instalez un sistem de alarma cu cartela gsm si senzori wireless pt a nu taia toti pereti sa bag firele, problema este ca toate centralele de la sist de alarma functioneaza cu 220v iar eunu dispun, ma gandeam la o solutie dar nu sunt 100% sigur, am vazut ca centrala functioneaza efectiv la 12V DC1,2ah [alimenatorul centralei transforma 220v in 12v DC] m-am gandit sa anulez alimentatorul centralei si sa o cuplez cu o baterie externa de circa 100 ah 12v ,. problema e ca nu stiu in cat se va descarca bateria in sistemul respectiv sau eventual daca as putea reincarca bateria cu un panou fotovoltaic ar functiona sistemul? va multumesc si astept solutiile voastre. giani2017@yaho.it

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Dan,
      Un acumulator de 12V și 100Ah ar trebui să reușească să alimenteze instalația cca. 83 de ore sau vreo 3 zile (100Ah / 1.2Ah = 83.3h). Acum, dacă vrei să adaugi un panou fotovoltaic, cu atât mai bine, bateria va ține mai mult. Dacă instalația e alimentată de un transformator ce dă 12V și 1.2A, atunci instalația consumă maxim 14.4W (12V x 1.2A). În 24 de ore aceasta va consuma 350Wh (14.4W x 24h = 345.6Wh). Un panou fotovoltaic funcționează eficient cam 6-7 ore într-o zi cu soare. Deci, dacă panoul are parte de 6 ore de soare zilnic, atunci un panou de 60W ar trebui să-și facă treaba (350Wh / 6h = 58.3W). Sugestia mea e să folosești un panou de putere mai mare, pentru că de cele mai multe ori nu ai parte doar de zile însorite tot anul, așa că vrei ca acumulatorul să se încarce cât mai repede. Acum, în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție, ar trebui să cauți un panou de cel puțin 60W, preferabil mai mult (100W). Cu cât panoul e de putere mai mare, cu atât riscul de a rămâne fără curent e mai mic.
      Numai bine!

      Ștergere
  61. Salut Misha. Am si eu o antrebare,pot obtine curent electric folosind o baterie auto,un alternator auto,si o turbina.Mentionez ca unde locuiesc este vant permanent aproape. Asta ca hobi sa pun niste becuri de veghe prin curte.precizez ca nu ami trebuie cc al folosesc cel alternativ .Ami trebuie sa alimentez niste becuri de 12 v.Cu stima arohner

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se poate insa depinde cate becuri alimentezi.foloseste niste leduri.

      Ștergere
    2. Salut Arohner,
      Teoretic, ar trebui sa poti genera curent folosind un alternator auto pe post de turbina eoliana, dar nu stiu cat de eficient ar fi. Alternatorul auto incepe sa dea curent la turatii destul de maricele in masina, asa ca ma astept sa aiba nevoie de vant destul de puternic.
      Va trebui sa faci niste experimente si sa ne zici si noua :-)
      Spor!

      Ștergere
    3. https://www.facebook.com/generatoreolian

      Ștergere
  62. salut sant gigi;va rog cine foloseste baterii cu descarcare adanca la instal .solare sa imi dea si mie cat mai multe date ce tehnologie ce tip ,ce firma, ce pret; la fel si despre charge controller; multumesc id i.craciun81@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  63. cat timp poate duce o baterie solara 12v-45a un bec economic 30w

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, deci trebuie avut in vedere daca becul economic functioneaza la 230V iti trebuie neaparat un invertor, lucru care automat iti va creste consumul.
      Raspunsul la intrebare dv nu este tocmai cel mai simplu, pentru ca tensiunea si capacitatea acumulatorului nu sunt constante, ele variaza pe o curba neliniara pe masura ce se descarca.
      Sa mergem pe logica cea mai simpla, bateria dispune cand este incarcata de 12.6V*45Ah= 567Wh. Consumatorul dv este de 30W, deci ar putea lumina 19 ore...

      Ștergere
  64. binenteles,alimentat printr-un invertor

    RăspundețiȘtergere
  65. salut Misha.am aceeasi intrebare ca si cel de mai sus.se poate sa-mi raspunzi?multumesc mult.daniel.

    RăspundețiȘtergere
  66. salut tuturor.poate sa-mi spuna si ie cineva daca un invertor cu un sinus pur poate sa functioneze un televizor?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sinusoida pura sau nemodificata, inseamna identica cu cea de la retea. Deci la el se poate alimenta tot ce functioneaza in priza de acasa. Atentie la puterea de lucru a invertorului, sa fie mai mare decat cea a consumatorului (televizorului).

      Ștergere
    2. multumesc mult.daniel,

      Ștergere
    3. Da,functioneaza perfect, mai ales cele actuale care consuma putin.

      Ștergere
  67. salut .tuturor.poate sa-mi spuna si mie cineva cam cat la suta dintr-un acumulator consuma invertorul si excitatia unui alternator.as vrea sa fac o mini eoliana pt o casuta la tara.(2-3 spoturi cu led si un tv sport.

    RăspundețiȘtergere
  68. Misha.Uita-te cu atentie aici:http://rexresearch.com/ Avem multe de invatat.!

    RăspundețiȘtergere
  69. salut Misa. am vazut caci cu ceva timp timp in urma se discuta despre pornirea si functionarea unui frigider 220, cu ajutorul unui invertor. poti sa mi spui si mie te rog ce noutati ati m ai descoperit intre timp? cineva spunea caci poate functiona si cu ajutorul unui ups+invertor! nu am m ai gasi nimic despre aceasta! eu am un frigider de 90 w si un invertor de 300w continu cu unda modificata. credeti caci as putea rezolva cumva s au trebue sa inlocuiesc invertorul? poate au aparut alte variante? multumesc tuturor celor care mar putea ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Ovidiu,
      Sugestia mea e să folosești un invertor de 300W cu undă sinusoidală pură. În felul ăsta te vei scuti de mai multă bătaie de cap.
      Numai bine!

      Ștergere
    2. eu folosesc numai cu unda modificata pt orice inclusiv frigider acum am unul de 1500w cel de 300w nu a mers; meanwell Taiwan de la conex;incearca cu 600w modificata id goregore8

      Ștergere
  70. Eu sant Angelica si am o rulota in varf de munte si vreau s-o fac verde. Vroiam sa cumpar pamouri dar m-am gandit mai bine sa vorb cu cineva care se pricepe. Vreau sa-i pun curent cu leduri, prize pt frigider laptop tv tableta . As vrea incalzirea s-o fac pe instalatie ea e pe gaze dar butelia se cumpara greu aici iarna. Micha ma ajuti? angi8691@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Angelică,
      Instalația de încălzire e un mare consumator de energie. Pentru a putea alimenta o astfel de instalație o să ai nevoie de un număr foarte mare de panouri. După părerea mea nu e rentabil să treci de pe gaz pe curent.
      Restul consumatorilor pot fi suportați de o instalație electrică fotovoltaică de dimensiuni mai mici.
      Numai bine!

      Ștergere
  71. Salut Sasha,
    Am urmarit de multa vreme evolutia proiectului cu panouri, de la construirea panoului, pana la extinderea la cel de-al 2-lea panou. As avea totusi cateva remarci, poate cateva idei de imbunatatire (nu neaparat al proiectului tau) sau ma rog de economisire (sa reducem costurile totale proiect).

    As dori sa incep prin a face cateva comentarii legate de acumulatorul auto:
    1. Tensiunea de incarcare de 14.4-14.6V dar cu un curent maxim de 1/10 din capacitatea lui.
    2. Se poate incarca un acumulator si cu mai mult de 1/10C dar durata de viata ii va scade substantial.
    3. Trebuie avuta grija la descarcare excesiva

    Au aparut pe piata o infuzie de panouri foto-voltaice (nu era cazul cand ai inceput proiectul). Pentru proiecte "mini" care sa nu necesite putere mare am descoperit ca acum este rentabil achizitionarea panourilor http://www.okazii.ro/panouri-solare-si-accesorii/panouri-solare/panouri-fotovoltaice-100w-12v-monocristaline-noi-cel-mai-mic-pret-a157511028.

    Din schite am inteles ca ai optat pentru instalatie de 12v. Pentru asta ai legat in serie in mod corect cate o dioda. Intrebare nu cumva dupa legarea diodelor tensiunea a scazut cu 0.6-0.7V, adica in jurul tensiunii de 14.6V?
    Daca da, in cazul asta cred ca se poate folosi un circuit simplu de cut-off la incarcare excesiva/descarcare excesiva.
    In plus, chair daca ai regulator, surplusul de nergie electrica cand acumulatorii sunt incarcati nu este folosit. In acest scop se poate folosi un circuit destul de simplu care cupleaza un consumator printr-un releu atunci acumulatorii sunt incarcati (in teorie ar merge frigiderul din schema, dar nu as baga mana in foc, incalzirea unui boiler cu apa, alimentarea unui hidrofor... etc)

    Legat de invertor, pentru cei ce doresc puteri mari este indicat ca sa treceti pe 24, 36.. 48V pentru a maximiza randamentul invertorului.

    Am studiat cat de rentabil este folosirea led-urilor la 12V, chiar am facut cateva incercari dar am observat ca totusi am destula pierdere termica deci si electrica (o parte direct de la led-ul de putere, o parte de la sursa de curent).
    Nu crezi ca acum ca tot ai invertor este mai rentabil sa folosesti becuri CFL la 220V?

    O zi buna,
    Robert Burnasz.
    robert.burnasz@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  72. salut ....am vazut cateva discutii aici referitoare la pornirea unui frigider prin inverter,ce declanseaza la pornire,o solutie ieftina si cred eu fiabila este folosirea unor condensatori de 100 micro la tensiunea de 230 v,care sa fie alimentati permanent la iesirea de 220 a inverterului.

    RăspundețiȘtergere
  73. Huuh! cate probleme apar la pornirea si functionarea unui simplu frigider ,,.....ce sa mai spun despre ceea ce vroiam eu sa fac si anume sa utilizez un aparat mobil de aer conditionat(doar pe timpul zilei) ..ce fel de invertor de cati W, ce fel de panou solar de cati V samd....(Catalin)

    RăspundețiȘtergere
  74. am si eu o rugaminte , poate stie cineva care e cauza. Prizele mele din casa nu sunt functionabile decat cea din hol cu frigiderul , ira celelalte nu merg nici una, am incercat tot felul si la tablou , busoanele sunt toate bune , nu inteleg care e problema.In prize am incercat cu surubelnita electrica se aprinde beculetul . stie cineva ceva ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sal, posibil sa nu fie legat nulul , ai tensiune pana la priza si mai departe ? incearca cu un aparat de masura , undeva ee intrerupt .

      Ștergere
  75. Buna ziua, am studiat acest blog si felicitari chiar ai ce invata , vreau sa fac si eu o intrebare : in cat timp se incarca o batetie normala auto de 100ah cu un panou solar de 100w . Sunt chiar paralel cu energia solara , si vreau sa instalez un panou solar la rulota deja am instalatia de 12v . Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic puterea calculata a bateriei de 100Ah si 12V este 100Ah * 12V = 1200Wh (P [W] = U [V] * I [A]) care pot fi produsi de panoul solar de 100 W in 12h (1200 Wh / 100 W = 12h).
      Din cate am inteles si eu mai sus nu este bine sa se consume toti 1200w din baterie ca se cam strica.
      Stie cineva cu aproximatie cam cat la suta dintr-un astfel de acumulator poate fi consumat astfelincat sa nu afecteze foarte mult viata acumulatorului?

      Ștergere
    2. o baterie incarcata are cel putin 12,6v asa se si vinde; daca are mai putin nu e bine ,deci folosim current din ea pana cand u=12,6v;la bat cu descarcare adanca poti scadea la 11v dar apoi treb incarcata; iar pretul pt aceeasi ah e triplu id goregore8

      Ștergere
  76. @Mihai :
    Daca e descarcata 100% si panoul de 100w are 36 celule si e legat direct la baterie, se va incarca in ~ 100Ah/(100W/17V) = 17 ore, dar maaare grija sa nu se supraincarce bateria. Trebuie oprita incarcarea cand bateria va depasi ~ 13,8...14V (AGM / gel ) sau 14,5 V la bateriile auto. Deci, puneti un controller solar PWM ieftin care o va incarca f.bine. Limitarea timpului de incarcare nu e cea mai buna metoda de incarcare a bateriei.

    Nelumaturelu - Satu Mare

    RăspundețiȘtergere
  77. sal misha , fara cunostinte in domeniul fotovoltaic un cioban m-a rugat sa ma interesez si sa ii propun ceva ptr a avea lumina in camera si afara si ieftin si i-am luat un panou solar de 190 w la 24 v ca era mai ieftin decat cele de 12 v , un incarcator MPPT de 30 A , si de inceput i-am luat 2 proiectoare cu led de 10 w fiecare bune dar de 12 v din dragonul rosu bucuresti au spus ca merg si la 24 v , au fost bune dar c-am 3 saptamani , dupa care cineva ia pus becuri normale de 24 v dar consum mai mare de 40 w si acum ca vrea sa treaca pe 220 v , pai mai trebuie un inversor de la 24 v la 220 v si zic sa ii iau unul de 600 sau 800 w normal si varf de 1200 sau 1600 w sper sa faca la ce scrie pe ele , vrea sa puna un frigider , o sa vrea si televizor , o antena satelit ca tot se face reclama la antene de satelit fara cartela prin oltenia , i-am luat 4 proiectoare de 10 w fiecare la 220 v , acum intreb daca am incarcator mai am nevoie de dioda de protectie intre panou si incarcator ? - ai spus ca ai luat inversor de 1500 w , sant normali sau de varf ? - unde vine legat inversorul ca sa nu consume bateriile ? din incarcator ? astept un raspuns .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Mitica,
      In cazul in care ai incarcator nu mai e nevoie de dioda de protectie.
      Invertorul luat de mine are puterea nominala de 1500W, deci nu puterea maxima (sau de varf).
      Eu am legat invertorul direct la acumulatori, nu prin invertor.
      Numai bine!

      Ștergere
    2. Salut Misha ,
      I-am luat un invertor ee mai mic de 600 W putere nominala omul a zis ca il schimba cu unul mai mare si sa platim diferenta de bani , l-am legat la baterie pana aici ok mai departe om vedea .

      Ștergere
  78. salut
    am si eu o intrebare: un panou daca nu are destula lumina nu produce deloc dar daca se pun 3 panouri pe un convertor MPPT 3000 ar produce cat de putin si pe vreme inorata (intrebarea este cum trebuie legate panourile la convertor? paralel/serie) daca am 3 panouri pe un convertor si 3 astfel de ansambluri, convertoarele se leaga in paralel pe baterii(bateriile sunt de 12v dar am pus 2baterii in serie ca sa am 24v)? invertorul care este de 3000w (este ceva mai ieftin), eu am consumatoti de cu mult peste 3000w/h pot lega 3 invertoare in paralel? pentru a satisface toti consumatorii?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  79. Buna ziua,
    Va rog mult de tot daca se poate sa ma ajutati cu o lista de echipamente ce pot functiona si in c.c. fara a interveni cu modificari substantiale asupra lor. Ms mult de tot!!!

    RăspundețiȘtergere
  80. Buna seara
    Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Vreau sa achizitionez un astfel de invertor http://www.opti-solar.com/italian/pt_SP-Efecto.it.html si am o dilema. Spune ca se poate lega si la reteaua nationala, iar atunci cand nu mai ai curent de la panouri sau in baterie, comuta direct pe retea. Puterea nominala este de 2400w atunci cand inverterul transforma curentul din baterie, dar cand foloseste curentul de pe retea, mai mai are aceasta limitare s-au pot sa folosesc aparate in acelesi moment care depasesc 3000w de exemplu. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Din câte am înţeles din descrierea produsului, puterea nominală scoasă de modelul SP3000 Efecto e de 2400W (3000VA). Pe lângă asta ceva mai jos scrie si puterea maximă (sau de vârf) "Surge Power", care e dublă (6000VA). Asta înseamnă, că invertorul ar trebui să reziste la perioade scurte în care consumul creşte peste puterea nominală.
      Asta e doar părerea mea de simplu amator. Sugestia mea e să ceri foaia de specificaţii a invertorului (pe site e o scurtă descriere), sau îi întrebi punctual direct pe producători despre riscul unui consum ce depăşeşte puterea nominală pentru un timp de X secunde/minute/ore/zile.
      Numai bine!

      Ștergere
    2. Da, multumesc de raspuns. Am trimis e-mail la ei si inca astept un raspuns. Invertorul acesta are o putere nominala de 2400w cand transforma curentul continuu din bateria de 24v dar separat are inca o intrare de curent alternativ 230v (direct de la retea). Mie imi este frica daca de exemplu: contractul meu cu enel este pentru 4kw sa zicem iar eu pornesc mai multi consumatori (pentru mai mult timp) in asa fel incat sa depasesc cei 2400w. Acest invertor vazand ca am asa mare consumul si panourile, respectiv bateria nu mai fac fata, acesta comuta pe reteaua de la enel pentru ca electrocasnicele sa functioneze in continuare sau pur si simplu imi opreste curentul de tot. Aici nu inteleg eu, poate nici nu explic prea bine. Si eu sunt un amator in domeniu. Eu cred ca atat timp cat folosesc curentul din baterii el imi scoate 2400w, iar daca folosesc curentul de la enel, nu mai am aceasta "limitare". Din ce am citit acest invertor se poate folosi in 2 moduri. Sa dea prioritate la curentul de la enel, iar in caz de black-out sa comute pe panourile fotovoltaice - Sa folosesti curentul produs de panouri, apoi ce ai stocat in baterii, iar mai apoi daca panourile nu mai produc nimic si bateriile s-au descarcat sa comute pe retea. Mi se pare foarte destept.

      Ștergere
    3. sI EU AM ACEEASI DILEMA

      Ștergere
  81. salut am un controller steca pr3030 spune-mi si mie te rog cate panouri de 130w pot monta la 12v si cate la 24v , ma deruteaza wati ca la ampere am inteles nu trebuie sa depasesc 30a . multumesc

    RăspundețiȘtergere
  82. Poate un panou fotovoltaic de 50 w,100w etc , sa invarta un motor electric corespunzator ca la randul lui sa invarta o turbina eoliana montata in casa fara pale, care sa fie de 2-3 kw ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Nu pot să-ţi răspund la întrebarea asta, pentru că nu am încercat să fac aşa ceva. Îţi sugerez, în schimb, să încerci acest experiment şi să ne spui ce rezultate ai obţinut.
      Spor la treabă!

      Ștergere
    2. de ce nu merge controleru la redresor

      Ștergere
  83. buna ziua am o intrebare si o adresez tuturor celor ce imi pot raspunde.am o cabana la munte si vreau sa folosesc un alternator auto pe post de eoliana o baterie de 150 Ah sau una de 180 Ah un inverter ,,,pe care il recomandati dumneavoastra,,,,,care sa alimenteze 5 becuru de 7 w un televizor tehnologie led diagonala 32,un decodor pentru parabolica.toate acestea 4-6 ore zilnic astept raspunsurile dumneavoastre

    RăspundețiȘtergere
  84. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  85. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  86. Buna tuturorm vreau sa dau o mana de ajutor tuturor celor cu sisteme solare care contin regulatoare de incarcare.
    Pentru inceput trebuie sa stim pentru ce ne trebuie sistemul,la o casa mare sau la vreo cabana .
    De exemplu eu nu sunt conectat la retea .(off-grid)
    Am 1eoliana de 600w la 24v
    8 panouri fotovoltaice de 230w
    2 regulatoare steca pr3030
    1 regulator hibrid 1000w
    4 baterii AGM 220ah
    inverter 5000w
    La fiecare regulator steca am legate cate 3 panouri in paralel si la cel hibrid 2
    si sunt foarte multumit de ele fiind o casa mare cu consumatori pe masura.
    Cu timpul sper sa mai aduc imbunatatiri. Si in legatura cu orice controler solar caci am vazut mai sus nedumeriri ex:daca este controler de 20A suporta 20A la intrare

    RăspundețiȘtergere
  87. Buna ziua.Sunt amator in domeniu dar doresc sa cumpar un invertor din Germania de 3000w[max 6000w]sa-l alimentezcu un alternator 24vcc si doi acumulatorii de camion.Sper sa pot alimenta o pompa apa 1300w[cu butelie de 50l]cateva becuri economice si plita si cuptor electric.arii consumatori nu functioneaza permanent.Ce parere aveti ma ajuta acest invertor ori imi trebuie unul mai puternic ?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  88. Anonim spunea...Buna Mihai . ce vreau sa te intreb ca esti mai experimentat ca mine in domeniu ...pt un panou 240W si un controler MPPT VE 75/15A ce baterii ar trebui sa iau ...normale auto sau deep cicle ( mai pricopsite )...?
    pt consumatori normali lumini si ...cateodata centrala maxim 150W . ce recomandari faci pt un buget redus .

    RăspundețiȘtergere
  89. Buna tuturor!!

    Am cumparat un Invertor 12V-220- 600W de pe ebay si doresc sa il alimentez de la 220v /priza ,pentru aceea am nevoie de un alimentator care sa scoata 12v ,intrebarea mea este daca exista avantaje la economisire curent si daca am nevoie de 12v stabilizat pentru alimentare Invertor,daca aveti ceva idei sunt bine primite. Am incercat simplu cu trafo/dioda condensator .......dar nu functioneaza, cum as putea reusi ideia mea?

    Daca ati folosit panouri solare va rog sa imi spuneti ce modele sunt bune si de care ati fost multumiti.(mentionez ca sunt incepator )

    RăspundețiȘtergere
  90. o baterie ce durata de viata are legata la uz caznic cu un consum 2kw zi

    RăspundețiȘtergere
  91. Se poate folosi un controler la un redresor auto de 48Vcc,50A sa scoata 12Vcc necesari pentru invarcarea unei baterii auto?

    RăspundețiȘtergere
  92. Bateriile auto nu sunt concepute pentru asa ceva. Trebuie baterii speciale pentru stocarea curentului

    RăspundețiȘtergere
  93. 2897Controller solar MPPT 5kVA 5000VA/4000W, invertor, UPS hibrid, 5 ani garantie! Ma bate gandul sa il cumpar ptr casa . Intrebarea mea este , de cate panouri as avea nevoie ,ce amperaj are nevoie watti ? Astept un raspuns ceva . Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  94. Intrebare !! Cablul solar se monteaza direct pana la regulator sau doar la acoperis pana la descarcator (arestor) si de acolo cablu electric ?
    Cutia de sigurante cu descarcatorul se monteaza imediat la suportul panourilor fotovoltaice sau in casa langa regulator ? Astept raspuns argumentat !

    RăspundețiȘtergere
  95. Buna ziua, cati wati are panoul dvs?

    RăspundețiȘtergere
  96. Buna ziua ,
    Poate sa imi spuna cineva daca pot folosi un convertizor 220 v In cu 380 v Out pentru a alimenta un boiler de incalzire care e trifazic si daca da atunci ce putere ar trebui sa aiba convertizorul daca boilerul are 3x2 kw .
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai nevoie de un grup electrogen de 10KW.
      Daca doresti sa alimentezi un boiler trifazat pe o retea monofazata, consumul este mult prea mare.De aceea trebuie bransament trifazat.
      Reteaua de 220v casnica "duce" un consum maxim de 6kw calibrat de siguranta de la contorul electric.Pentru puteri mai mari se instaleaza contor trifazat cu bransamentul corespunzator.
      Boilerul mai bine se utilizeaza pe gaz sau se monteaza un arzator cu alimentare automata cu peleti de lemn.Iesi mai ieftin.

      Ștergere
  97. Bună ziua
    Am nevoie de 1200 W 24 din 24 pe 7 curent continuu.
    Mă poate ajuta cineva?
    Vămulțumesc anticipat NicușorCiprian Vlad
    Un weekend frumos vă doresc

    RăspundețiȘtergere
  98. Cel mai indicat este sa te conectezi la reteaua de curent din zona.
    Daca doresti sa realizezi ceva autonom, cel mai indicat este o microhidrocentrala daca ai un curs de rau pe proprietate.
    Singura solutie viabila este utilizarea unui grup electrogen diesel, alimentat cu GPL.Grupul electrogen trebuie sa fie un model industrial, preferabil montat pe o remorca sau container de 6-10kw.Acestea sunt destinate utilizarii indelungate (practic in regim non-stop) si au rezervoare mari care permit functionarea continua de minim 24h.
    Si trebuie 2 bucati, in cazul in care ai probleme cu unul sau trebuie facuta revizia (schimbat filtre, ulei etc)sa ai alimentare cu energie electrica.Si un generator portabil de 2-4kw honda este bine sa fie pentru situatii neprevazute.
    Daca doresti realizarea unui sistem cu panouri solare care sa debiteze 1200w continuu acest lucru nu este practic si nici ieftin.
    Pentru asta ai nevoie de bancuri de baterii la 48v si 500A-1200A minim 2, cel mai probabil 4 bucati.
    Iar bateriile trebuie sa fie de stocare (deep-circle) din categoria celor folosite la electrocare care sunt mult mai scumpe decat cele auto.
    PS. Daca doresti 1200w la 12v continuu, diferenta nu este mare fata de ce am scris mai sus care se aplica la 220v.Este nevoie doar de cabluri ce cupru mult mai groase care sa suporte 100A fara sa se incalzeasca si acestea sunt scumpe.Ce castigi pe mere dai pe pere.
    Pentru o solutie optima este necesar totusi sa revii cu o descriere amanuntita a ceea ce doresti sa utilizezi.

    RăspundețiȘtergere
  99. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  100. salutare la toti.nu ma pricep la forumuri si electrica.am o intrebare.se poate folosi o baterie auto la un invertor de 1500 si sa incarc bateria cu un alternator auto angrenat la un motor de 12v?

    RăspundețiȘtergere
  101. cum se leaga 3 panouri fotovoltaice monocristaline 12 v si 100 w intr-un sistem cu acumulator de 200 A si un invertor de 700 w cu controller de 20 A in modul celmai avantajos

    RăspundețiȘtergere
  102. BUNA ,DACA CINEVA MA POATE AJUTA SI PE MINE AM UN PANOU CE PRODUCE 98 V CE CONTROLLER AM NEVOIE PENTRU A INCARCA ACUMULATORI LA 12 V

    RăspundețiȘtergere
  103. Salut, cine imi poate spune ce inseamna 1 kWh / zi mai exact? Mai precis la ce se refera ? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1Kwh/zi inseamna ca intr-o zi (in 24 de ore), consumi 1 x 24 = 24Kw

      Ștergere
  104. Am o mare dilema cu un panou solar.
    Nu ma pricep la reglarea lui cu un regulator de 10A,o baterie de 12V 60A și un simplu baton de leduri sa spun asa care are un consum de 12V cu o putere de 2,5W.De 2 săptămâni este bateria montata la regulator și panou,dar regulatorul încă arata ca bateria ar fi pe rosu și nu reușesc sa aprind acel led (smd).știe cineva unde greșesc eu?panoul e la o dimensiune de 18,4 inch,regulatorul e pe 12-24V.va rog sa-mi răspundeți pe mail (claudiuno1@gmail.com)mulțumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce fel de regulator ai mppt sau analogic daca ai conectat corect plus la plus minus la minus cobori cu firele le conectezi la regulator apoi pe iesirea de ac te duci cu cu firele la bornele bateriei atentie la respecarea polaritatilor in mod normal ar trebui regulatorul sati dea fara nici o problema 12v

      Ștergere
  105. Buna sunt un începător in ale panourilor si am băgat de curând o asemenea rețea formată din 5 panouri pe 12v ,8 baterii de 100ah northstar si un controler de 60 si as vrea sa știu va rog mult la câți volți ar trebui sa mi decupleze controlarul panouri de la încărcare

    RăspundețiȘtergere
  106. Si dak pot face cv treaba cu aceasta rețea oare ?A am uita sa Menționez am un inverter la ele de 3000w unda pura de la 12 v la 220v

    RăspundețiȘtergere
  107. minim 11 volti..maxim 14.4 Volti

    RăspundețiȘtergere
  108. Salut am 4 panouri fotovoltaice de 250W asta ar insemna 1kw intrebarea mea ar fi da cat sa pun controlaru ? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  109. cam 80 de amperi(plus minus) sau 1 controler de 40a plus inca 1 de 40a

    RăspundețiȘtergere
  110. Buna, am doua baterii 12v, 18A as vrea sa alimentez un frigider mic de 85w , ce panou ar trebuii să-mi iau si ce controler ? Vreau să-l folosesc doar pe timp de vara la Sf de săptămână
    Credeti ca ar fi destul bateriile legate în paralel cu 36 A cam cat ar dura pana s-ar descarca
    Mulțumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  111. Va salut!
    De unde se pot cumpara panouri photovoltaice de 15v?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  112. Salutare! Stiu ca e o postare veche si am citit cred ca 3 4 ore comentariile de aici as întreba si eu ceva in caz ca imi va raspunde cineva.

    Am 2 panouri de 235W 29,5v si 7,97A, un controler de 20A (acesta MPPT 20A LCD Solar Charger Controller 12V 24V with Temperature Sensor Light and Timer Control for Home Lighting System Y-SOLAR
    http://s.aliexpress.com/NZNrANb2?fromSns=Copy to Clipboard) si doua baterii 12v 120Ah si inca nu am cumparat invertorul

    1 Cum ar fi mai eficient sa leg panourile si bateriile?

    2 Ce de cat sa fie invertorul cu sinus pur desigur pentru a folosi un frigider mic si un televizor lcd si ocazional o bormasina sau flex de 500W?
    3 Controlerul e prea mic pentru panourile respective?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  113. Răspunsuri
    1. Panourile legate in serie, la fel si pentru acumulatori (24v). Acel controller nu este adecvat pentru panourile / configuratia dvs deoarece ele inseriate pe 24v produc 29,5v x 2 = 59v, acest controller accepta 36V-48V pe sistem (24V) si 480W maxim. Recomandat este sa cautati un controller care accepta mai mult decat descrierea lui, si sa tineti cont de puterea sistemului generat: watts/amps/volt. Cat despre invertor, trebuie sa tineti cont de consumatori, calculati exact cat watts consuma fiecare, inmultit cu timpul de folosire. Invertoarele cu sinus pur sunt destul de scumpe si pentru acel figider aveti nevoie intradevar sinus pur. Cu toate cele spuse un mic exemplu, daca aveti 500w consum continu, aveti nevoie de un invertor de 1000w. Asadar intodeauna puterea invertorului trebuie dublata fata de consum.

      Cu stima

      Ștergere
  114. Buna ziua,as avea o rugaminte la 83% mi se opreste becul si nu am nimic in priza am 4 placi solare si 2 baterii,oare sa fie gata bateriile adevarul ca le am de citiva ani ( 4-7 ) ani? Gmail-ul meu este: ovidiogruia@gmail.com daca cineva mi-ar putea da un sfat.multumesc frumos o zii placuta la toti!

    RăspundețiȘtergere
  115. Buna seara.Cu toata stima si recunostinta pentru cunoscatori.Am cateva intrebari si probleme daca le pot numi asa.Incep prin a descrie :"Ce vreau sa fac?" asa cum se numeste titlul.Vreau sa montez pe un autocar care are 2 baterii de 24v si 180 amperi fiecare si sunt legate prin punte(din cate stiu(nu sunt foarte mare cunoscator al electricii auto si nici cu electrica domestica nu stau foarte bine)nu se cumuleaza nici cei 24v si nici cei 180 de amperi)un invertor auto de la 24v la 220v.Invertorul l-am achzitionat deja si anume:este de 2000wati sinusoida pura.Leg invertorul la baterii(de la 24v)iar din invertor care automat o sa aiba 220v vreau sa montez in salonul autocarului in jur de 25-30 prize(fiecare priza as vrea sa aiba o iesire tip schuko+2 iesiri tip usb)la care sa se incarce strict telefoane mobile,tablete,uneori laptopuri(mentionez ca nu o sa am niciodata 50-60 de consumatori in acelasi timp conectati la invertor,dar niciodata sa nu zici niciodata).mi-ar fi de foarte mare ajutor daca,cunoscatorii ar calcula consumul invertorului la capacitatea maxima de consumatori(am uitat sa specific ca prizele daca o sa reusesc,daca o sa gasesc si daca o sa fie posibil sa nu depaseasca 5v cu 2mA pe iesirea schuko sa zicem,2mA+1mA pe iesirile usb).Cam asta ar fi primul pas care vreau sa-l fac,dar nu stiu daca este posibil? Apoi ar mai fi intrebarea,daca eu montez aceste prize in salonul autocarului si se gaseste un destept sa bage 2 cuie,2 fire sau mai stiu eu cei poate trece omului,copilului nesupravegheat prin cap sa faca cand vede prizele alea,nu am posibilitatea sa supraveghez fiecare pasager in parte,este posibil sa se electrocuteze,sa scurcircuiteze sau sa faca ceva neplacut cu el sau cu autocarul?..Doamne fereste sa ne parjim cu totii sau autocarul daca cineva face ceva de genul...Mai departe cu problemele si intrebarile mele,as vrea sa continui cu specificatia ca doresc sa montez si un router de internet(din cate imi amintesc nu are foarte mare consumul,pana in 100w.Pentru inceput cam atat doresc sa fac,credeti ca este suficient de puternic invertorul care l-am luat,credeti ca este posibil sa fac toate astea care le-am expus mai sus?.......Ulterior,dar nu este graba si nici batut in cuie,as mai vrea sa montez 2 monitoare lcd,cu diagonala redusa,cred ca 39,maxim 50(nu am decis inca si nici spatiul nu cred ca imi permite sa montez ceva mai mare....As mai avea 2 intrebari,cineva mi-a recomandat sa pun prize USB auto de 24v in salon.Intrebarea si nelamurirea mea,cum a gandit respectivul(electrician de meserie,asta zice ca este,monteaza alarme auto,senzori de parcare,camere de supraveghere,etc) sa montez acele prize USB auto?...Poi din cate ma pricep,daca leg o priza auto de 24v la 220v,nu se prajeste????....Si ultimul lucru care vreau sa-l adaug este:....In cazul in care eu ma leg cu fire de calitate buna(nu stiu de cat,grosime si ce mai este necesar pentru un fir bun,ramane sa ma interesez)de la bateriile autocarului,reamintesc alimentare de 24 v si merg cu ele in salon unde sa montez acele prize sus mentionate(1 schuko+2 USB) sau pot renunta la ele numai daca nu este posibil sa le montez prin invertor si sa optez pentru cele auto recomandare de electricianul despre care am pomenit anterior,credeti ca bateriile autocarului suporta acesti consumatori(doar prizele din salon ,repet,unde sa se incarce telefoane mobile,tablete,uneori 1,2 laptopuri)????Mentionez ca inverorul o sa functioneze strict si numai cu motorul pornit....Va multumesc anticipat si sper ca am fost suficient de explicit in "Ce vreau sa fac"?



    PS. Toate cele bune....Doresc daca se poate si multumesc din suflet daca primesc sugestii si informatii serioase.....Nu prea pot sa risc si sa ma joc cu oamenii si nici cu viata lor.


    Multumesc foarte mult!!!

    RăspundețiȘtergere
  116. Salutare. Am si eu nevoie de putin ajutor (mai mult) am un panou solar 12V, 100 mA, 1.5W si vreau sa l leg la o masinuta cu telecomanda care functioneaza cu 3 baterii 1.5V. Cum sa fac? sa l pun direct, mi e sa nu ard motorasul. sa i pun un regulator de tenisune si de care? Mersic! Fac precizarea ca nu prea ma pricep la instalatii dar vreau sa invat :D

    RăspundețiȘtergere
  117. Multumesc frumos pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  118. La un regulator solar 75 /15 se poate instala 2 panouri 24 v 300 w fie are in serie sau paralel .Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  119. Salut. Am și eu o întrebare. Pentru întreținerea unei căsuțe de câte panouri am nevoie și de câți acumulatori pentru un randament de aproximativ 10 KW pe zi.as fi interesat de valorile și numărul lor cu proximatie

    RăspundețiȘtergere
  120. Salut Misia am cumparat un panou fotovoltaic de 325w un controler de 20a./12-24v si un invertor de 1200w continu -2400maxim cu unda sinus modificată.crezi ca ma poate ajuta sa folosesc un frigider cu consum de 0,30w/zi un tv lsd si două becuri 7w fiecare pentru un camion apicol. Acumulatorii sunt legați în serie deci am 24v×200w.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  121. Salut Misha am un camion apicol încărcarea e pe 24v.am cumparat un panou fotovoltaic 325w un controler 20a./24un invertor 1200w continu 2400w maxim crezi ca ma poate ajuta sa folosesc un frigider cu consum de 0,30w/zi un tv lsd o antenă orange cu riseiver si două bec 7w fiecare ?mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  122. Salut. Numele meu este Cristian. Va cer câteva sfaturi. Folosesc la o casa bătrânească, un panou de 50w (18v, 2,77A), un regulator Solar30 -pwm(30A), o baterie auto de 12v, 55 A ptr iluminat in curte, respectiv 3 becuri led de 22v, 3w, programate 7 h pe timpul nopții. Totul este Ok. Între timp mi-am mai achitionat încă un panou de 50w și 2 de 150w (18v, 8,33A), un invertor de 1200w, PNI-L, sinus pur. Intenția este sa leg panourile in paralel, având un amperaj rezultat de aprox 22,5A.,suficient, zic eu, ptr regulator. Întrebările mele ptr dvs sunt: -pot folosi la invertor consumatori de 600w/h (hidrofor), refrigerator (300w/ zi), etc? - ma ajuta, sa leg in paralel, încă o baterie auto, tot de 55A? Sunt dispus sa plătesc ptr informatii.Multumesc anticipat. Email: cristian71_sc@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Servus. Fac o paranteză, apoi incerc sa te ajut cu ceva sfaturi. Eu personal am o instalație de doar doua panouri 50W, legate în paralel. Caracteristici panou de 18V și 2,8Ah. Deci am același voltaj și 5,6Ah la iesire. Folosesc tot un regulator de 30A și tot solar 30, o baterie Rombat de 60Ah precum și un invertor de 1000W continu,maxim 1200. Ce folosesc? 2 becuri cu leduri de 12V și 5W, in sarcina de 8h/zi, un sistem video cu 2 camere-150W/h și alți consumatori mici, radio, tv. o pompa de apa-300W. Și nu am avut probleme. Acum, ce aveți dvs și vreți să faceți, va ajuta la consumatori de maxim 600W, dar la frigider!!!. E bine să vorbiți/întrebați un specialist. Poate este nevoie de invertor de3000 sau 5000W, și sigur de 2-3 baterii. Toate cele bune și spor

      Ștergere
  123. Salutare tuturor

    Sunt James Vinn și sunt din Marea Britanie. locuiesc în Doha Arabic. Am căutat un împrumut online și am fost foarte speriat că nu am mai solicitat niciodată un împrumut și am căutat foarte bine și am căutat o companie reală acolo am găsit o companie numită Instituții de credit împrumut, mă uit și am văzut ce au spus oamenii despre această companie era adevărată, am decis să solicit un împrumut de la companie și aveam nevoie de un împrumut de 470.000,00 euro pentru a începe o afacere când am aplicat, mi-a spus tot ce trebuie să fac, am făcut-o și m-a asigurat că în 48 de ore urma să fiu cu împrumutul meu, am spus bine și am așteptat exact 48 de ore când îmi primesc împrumutul de la această companie, în timp ce scriu acest lucru acum nu am mai fost înșelat și această companie este grozavă. Am auzit oameni vorbind despre escrocherii dar nu am fost niciodată înșelat și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta. Deci, oricine, dacă ai nevoie de un împrumut real, aceasta este compania potrivită pentru a aplica de la ei te vor ajuta și timpul în care îți vor spune că vei primi împrumutul tău, care este exact momentul în care vei primi împrumutul tău. Trebuie doar să scriu acest mesaj tuturor, astfel încât să nu solicitați un împrumut de la compania greșită dacă aveți nevoie de un împrumut real contactați această companie și veți fi fericiți. Adresa lor de e-mail este: (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991

    RăspundețiȘtergere
  124. TREBUIE CITIT: CUM AM OBȚINUT ÎMPRUMUTUL DE 275.000,00 USD DE LA ACEASTA MARE COMPANIE NUMITĂ Instituții de credit pentru împrumut

    Bună ziua tuturor din întreaga lume, sunt Abdur Raheem, din Egipt, orașul Cairo. Sunt mamă singură a doi copii și eram blocat într-o situație financiară și trebuia să mă refinanțez și să-mi plătesc facturile. Am încercat să caut împrumuturi de la diverse firme de împrumut, atât private, cât și corporative, dar niciodată cu succes, iar majoritatea băncilor mi-au refuzat creditul, nu cădea pradă acelor înșelători de acolo care le numesc creditori de bani, toți sunt escroci, tot ce vor sunt banii tăi și nu veți mai auzi de ei, mi l-au făcut de patru ori înainte de a fi prezentat instituțiilor de credit pentru împrumuturi, cea mai interesantă parte este că împrumutul meu mi-a fost transferat în 48 de ore, așa că vă sfătuiesc să contactați împrumutul de credit Instituțiile, dacă sunteți interesat să obțineți împrumuturi și sunteți sigur că le puteți rambursa la timp, le puteți contacta prin numărul WhatsApp: +393510483991
    E-mail: (loancreditinstitutions00@yahoo.com) Fără verificare de credit, fără semnatar cu o rată a dobânzii de doar 2% și planuri mai bune de rambursare și program, dacă trebuie să contactați orice firmă cu referire la obținerea unui împrumut fără garanție, atunci contactați instituțiile de credit de împrumut astăzi pentru împrumut

    Ei oferă tot felul de categorii de împrumut pe care ei

    Împrumut pe termen scurt (1_10 ani)
    Împrumut pe termen lung (20_30 de ani)

    Oferă împrumuturi de genul

    * Împrumuturi pentru achiziționarea de proprietăți Împrumut la domiciliu ............., Împrumut pentru afaceri ........
    Împrumut de consolidare a datoriilor ....... Împrumut pentru studenți .........., Împrumut de înființare a afacerii
    Împrumut de afaceri ......., Împrumut de companie .............. Împrumut ipotecar
    împrumut pentru construcții ..... împrumut auto ........ împrumut hotelier .... împrumuturi personale..împrumuturi imobiliare etc.

    E-mail .......... (loancreditinstitutions00@yahoo.com) Număr WhatsApp: +393510483991
    Când vine vorba de criză financiară și trebuie să fii liber de criza financiară, atunci instituțiile de credit pentru împrumuturi sunt locul potrivit, te rog, spune-le doar că Abdur Raheem îți va conduce Norocul ....

    RăspundețiȘtergere
  125. Căsătoria mea era aproape la sfârșit când am văzut un comentariu despre un bărbat pe nume Dr DAWN, care îi ajută pe oameni să-și recapete soțul și l-am contactat, din fericire pentru mine, a făcut vrăji după 24 de ore, iubitul meu s-a întors la mine de atunci, căsnicia mea a avut loc. a fost stabil, mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru mine, vă asigur că luați legătura cu el,
    este priceput cu următoarele vrăji:
    * vrăji de dragoste
    * vrăji de căsătorie
    * magia banilor
    * vraja norocului
    * Vrăji de atracție sexuală
    * SIDA Cure Magic
    * Casino Cave
    * Peșterile blestemate au fost eliminate
    * Vraja de protecție
    * Magic Loterie
    * Vrăji norocoase
    * Vraja de fertilitate
    * Inel de telekineză 💍
    WhatsApp: +2349046229159

    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  126. Bună ziua! Am 2 panouri de 600w și 2 panouri de200w, 1invertor 4000w,regulator 100A și baterie de120Ah de ce a
    luat foc invertorul am o pompa sumersibila de3, 7v

    RăspundețiȘtergere