marți, 24 august 2010

Al treilea panou solar fotovoltaic

Spuneam într-un articol anterior că am făcut o instalaţie electrică solară la o casă ce nu era racordată la reţeaua electrică. Nu după mult timp am fost rugat de altcineva, din aceelaşi cătun, să-i fac un panou fotovoltaic care să-i asigure iluminatul în casă.

Având experienţa a două panouri făcute, m-am apucat imediat de treabă. Paşii pe care i-am făcut pentru realizarea acestui panou au fost cam aceeiaşi cu cei de la panoul precedent, cu mici diferenţe:

  1. pentru partea expusă la soare am folosit sticlă mai groasă
  2. celulele le-am aşezat cu faţa în jos pe sticlă
  3. am înlocuit profilul de aluminiu, cu canal din PVC pentru cabluri (20x20)

În continuare o să prezint mai în detaliu ce am făcut diferit la panoul ăsta faţă de celelalte două panouri.

1. Sticlă de 8mm

După cum se vede din imagine, panoul e realizat din două foi de sticlă, una de 8 mm grosime, iar cealaltă de 3 mm. O sticlă mai groasă are câteva dezavantaje:

  • pierderi mai mari datorate grosimii sticlei
  • panoul o să cântărească mai mult
  • preţul sticlei este mai ridicat

Avantajul folosirii unei sticle mai groase este acela că panoul va rezista mai bine la grindină, şi asta surclasează toate dezavantajele. Pentru a avea pierderi cât mai mici sticla trebuie să fie cât mai transparentă. Eu am folosit sticlă float, dar am înţeles că sticla de cristal are o claritate foarte ridicată. Din păcate nu am găsit aşa ceva nicăieri de vânzare.

2. Poziţionarea celulelor cu faţa în jos

La cealaltă abordare (celulele "cu faţa în sus"), trebuia să lipesc întâi toate celulele de sticlă cu silicon, având grijă ca la toate celulele vecine catodul, respectiv anodul să se atingă (celulele fiind legate în serie). Aici apăreau problemele:

  • În momentul în care celula este apăsată pe picătura de silicon, există posibilitatea ca celula să se fisureze. (celula fotovoltaică are cca 0.2 mm grosime)
  • Celulele se pot păta cu silicon în momentul prinderii de foaia de sticlă. 
  • Dacă o celulă nu este suficient de bine apăsată pe picătura de silicon, aceasta poate să stea la un nivel mai ridicat faţă de înălţimea distanţierelor de plastic. Când se lipeşte cealaltă foaie de sticlă, toate celulele care sunt mai sus de distanţierele de plastic se pot fisura.

Am ales să pun celulele cu "faţa în jos" (catodul în jos), pentru că aşa am putut lipi cu silicon în aceelaşi timp foile de sticlă şi celulele. Singura problemă la montarea asta a fost că nu am putut testa panoul, decăt după finalizarea lui. În mod normal testarea constă în măsurarea cu multimetru a tensiunii date de celulele legate în serie, măsurare făcută treptat, pe măsură ce se adaugă celule. Tensiunea măsurată (datorată luminii ambiante) trebuie să crească direct proporţional cu numărul de celule, acestea fiind legate în serie. Cum celulele erau cu faţa în jos, nu ajungea suficientă lumină la ele ca să pot face o măsurătoare relevantă. Din această cauză, lipirea contactelor de la celule (anod-catod) între ele a fost făcută cu foarte multă grijă, pentru a nu avea surprize la terminarea panoului. O lipitură nereuşită poate compromite întreaga muncă.

Un avantaj mare al acestei aranjări e că toate celulele vor fi la aceeaşi distanţă faţă foaia de sticlă expusă la soare, toate aflându-se în aceelaşi plan. Astfel dacă razele soarelui vor fi perpendiculare pe panou, ele vor fi perpendiculare pe toate celulele din panou.

3. "Rama" panoului

Pentru a reduce din costul final al panoului şi din greutatea acestuia, am ales să înlocuiesc profilul de aluminiu cu un canal de cablu din PVC, care e mult mai ieftin şi uşor. Înafară de partea estetică, "rama" panoului mai asigură şi o protecţie împotriva tăierilor accidentale de sticlă. PVC-ul poate nu egalează la aspect aluminiul, dar protejează degetele la fel de bine.

Rezultatul...

Diferenţa faţă de celelalte panouri este că acesta cântareşte 14 kg din cauza sticlei mai groase. Caracteristicile electrice sunt bunicele:

Curentul de scurt circuit este de 3.09 A. Asta înseamnă că sticla de 8 mm a dus la o pierdere de aproximativ 10% faţă de cea de 3 mm. Nu sunt sigur că pierderea asta e cauzată în întregime de grosimea sticlei, deoarece temperatura panoului era destul de ridicată când am făcut măsurătorile. După circa 6 ore de stat în soare, sticla panoului era fierbinte, ceea ce a dus la o micşorare a randamentului celulelor. Eficienţa celulelor scade odată cu creşterea temperaturii, asta explicând şi valoarea tensiunii în gol de 15.74 V, faţă de 16.77 V cât am măsurat în acea dimineaţă, pe răcoare.

Preţul panoului

  • 4 m de canal cablu PVC = 4 x 3 roni = 12 roni = 2.8 euro
  • 2 tuburi de silicon = 2 x 10 roni = 20 roni = 4.7 euro
  • 1 set distanţiere pentru faianţă = 3 roni = 0.7 euro
  • 1 tub lipici = 3 roni = 0.7 euro
  • 3 m cablu dublu = 4.5 roni = 1.1 euro
  • 1 diodă schottky = 2.5 roni = 0.6 euro
  • 2 foi de sticlă de 3 şi 8 mm grosime, 100 x 50 cm = 68 roni = 16.1 euro
  • 30 celule solare cu bandă metalică = 43.6 euro

Total = 71 euro (299 roni)

Menţiune: preţul celulelor e puţin mai mare din cauza raportului euro-dolar, care s-a modificat din iarna pană acum.

85 de comentarii:

  1. Misha, nu-mi faci si mie un panou?


    tiritrobo@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Seara. Sunt curios, puteti sa ne postati un link la sellerul de unde luati celulele la aceste preturi?
    Stima

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cumpara de aici ieftin si rapid prin posta ,faci cont si dai comanda 40 fotocelule la 100 lei http://www.okazii.ro/panouri-solare-si-accesorii/accesorii-panouri-solare/celule-solare-fotovoltaice-mono-0-5v-0-3w-78x28-mm-a122883479

      Ștergere
    2. Este adevarat ca dupa durata de folosinta de aproximativ 25 de ani a panorile fotovoltaice acestea devin radioactive prin modificarea moleculara a structurii siliciului iar costurile de demontare-depozitare sunt semnificative ?

      Ștergere
    3. Am auzit pana acum de toate, dar iata ca mi-a fost dat sa citesc cea mai mare tampenie imaginabila. Auzi la el, radioactive...

      Ștergere
  3. Salut,
    Seller-ul a fost: rebeccayi0904
    Oferta nu mai există pe e-bay. Oricum ăsta e link-ul dacă crezi că te ajută:

    Seller: rebeccayi0904 (2641)
    -----------------------------------------------------------------
    Item Name: 108 3x6 Everbright Solar Cells Panel Kit Clipped Tabbed
    Item URL:
    http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110465233364&ssPageName=ADME:L:OU:US:1123
    Paid on Dec-13-09
    Shipped on Dec-14-09
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Misha sunt TITI si
    Apreciez modestia ta esti f. transparent alti nu dadeau ponturi detaliate cum ai facut tu.
    Am vazut si eu mai multe modele si chiar eram curios din ce sunt confectionate si modul de functionare, pe laga acst panou nu ai nevoie si de bateri sau cum calculezi consumatori si stabilizezi curentul?
    Multumesc O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  5. deci rebecayi0904. O sa iau si eu un set de 36 ca sa incerc primul panou.controlerul de unde l-ati luat sau dupa ce schema l-ati facut? Ce acumulator ati folosit(cu gel sau ....). Si ce era mai important, daca ma apuc si nu ma descurc cu google ptr informatii sunteti intrebabil? Stima

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutare,

    @Titi: Am prezentat câte ceva despre instalaţia electrică aici:
    http://cumsefaceunaalta.blogspot.com/2010/05/instalatia-electrica-fotovoltaica.html
    Ştiu că nu e suficient cât am scris acolo... Vreau să mai scriu un articol despre cum m-am gândit eu când am făcut calculele pentru dimensionarea instalaţiei. Legat de întrebarea ta, da, ai nevoie de acumulatori pentru a stoca energia produsă de panourile fotovoltaice. Panourile sunt dimensionate în aşa fel încât tensiunea în sarcină (adică legate la acumulatori) să nu depăşească 15.5V. Nu e cel mai bine să legi panourile direct la baterii, dar a fost mai ieftin aşa. Aş fi vrut un controler cu MPPT, dar bugetul a avut drept de Veto, şi s-a şi folosit de el... :)

    @Lahman: După cum îi spuneam şi lui Titi, am ales să scad tensiunea dată de panouri pentru a putea să fac încărcarea acumulatorilor fără controler. Scheme pentru controlere de încărcare se găsesc pe net, de la cele mai simple, până la circuite de încărcare inteligente. Dacă te interesează să cumperi aşa ceva, cel mai ieftin controler de încărcare nemţesc, cu MPPT (Steca MPPT 2010) l-am găsit la o firmă din Portugalia:
    http://www.pmasolar.eu/products/steca-solaris/
    Legat de acumulatori, am folosit nişte acumulatori auto normali (fără gel), pe care i-am primit.
    Eu sunt începător în domeniul ăsta, adică, tot ce ştiu e de pe net, dar dacă pot să te ajut cu vreun sfat, o fac cu plăcere.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut Misha. Ai facut o treaba foarte frumoasa, prin realizarea, detailarea procesului realizari panoului sunt si eu deasemenea incantat sa fac un panou. Ce nu am inteles la al treilea panou cum ai lipit celulele pe sticla(de jur imprejur sau 2-3-4 puncte. celulele le-ai avut grupate dinainte de-a le pune pe sticla ? )
    referitor la cumpararea lor pe net sunt nou pe ebay. am gasit pe ebay seturi de 36 celule de firma
    Everbright Solar. Sunt aceste celulele pe care le-ai folosit ?
    36 Grade B 3x6 Short Tabbed Solar Cells for Diy Panel.
    http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110602960220
    numai bine si proiecte cat mai multe !

    RăspundețiȘtergere
  8. Salutare!
    E adevărat că nu am intrat în prea multe detalii legate de lipirea celulelor.
    Pentru început am aşezat toate celulele, cu faţa în jos, pe foaia de sticlă (ce urma să fie expusă la soare). Apoi, cu pistolul de lipit, am legat celulele în serie (am lipit catodul fiecărei celule de anodul celulei vecine). După asta, toate celulele erau grupate şi aşezate pe foaia de sticlă, mai trebuia doar să le lipesc de sticlă. Am început prin a pune silicon pe marginea sticlei, pe care erau aşezate celulele. Apoi am pus pe "spatele" fiecărei celule (în mijlocul celulei) câte puţin silicon. Am luat cealaltă foaie de sticlă şi am aşezat-o peste prima foaie şi peste celule. Siliconul de pe spatele celulelor s-a lipit de a doua foaie de sticlă, iar cel de pe margine a lipit cele două foi de sticlă una de alta. Deci, celulele s-au lipit de foaia de sticlă (ce nu e expusă la soare), într-un singur punct. Între foile de sticlă am pus şi nişte distanţiere din plastic cam de 3 mm grosime (ce se folosesc şi la faianţă sau gresie). Am retuşat puţin lipitura foilor de sticlă astfel încât lipirea să fie etanşă, după care am montat canalul de PVC pe marginea sticlei.
    "Grade B" înseamnă că celulele sunt cu mici defecte (ciobituri, crăpături, etc). Eu am cumparat aceeaşi marcă de celule, dar fără defecte.
    Sper că ţi-am fost de ajutor! :)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Tocmai am primit celulele. Cind am deschis pachetul am vazut ca ele sunt foarte subtiri. Am crezut ca sunt mai groase. Ale dvostra tot asa de subtiti sunt?
    Ps:ptr ca sunt de test a-m luat si eu "grade b". si au defecte ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Salutare,
    Şi celulele folosite de mine sunt foarte subţiri, au aporximativ 0.2 mm grosime.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. buna....distantierele de plastic le-ati lipit de sticla? daca da...cu ce?

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut,
    distanţierele le-am lipit de sticla de 8 mm cu super-glue (care lipeşte si sticla), iar înainte de a pune cealaltă foaie de sticlă de 3 mm (când am închis panoul), am mai pus câte o picătură de silicon peste fiecare bucăţică de plastic.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  13. salz de unde ai luat celulele solare? ca si eu as vrea sa fac da nu stiu de unde sa iau celule solare
    am gasit si eu pe youtube ceva cu niste diode care la lumina dau curent(asta e site http://www.youtube.com/watch?v=BEkO-5TEAxI&feature=related ) am incercat si eu si nu prea mi-a dat tensiunea care o are el in filmulet

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut,
    Celulele le-am cumpărat de pe ebay.

    RăspundețiȘtergere
  15. Salut, MPPT-urile de pe Ebay sunt ceva de capul lor?
    Adica cele de 15-30A.
    Nu prea inteleg la unele cati Wati suporta.
    Modelele sun WS-MPPT10-15-20-30
    Eu as dorii sa fac 4 panouri de cate 36 celule si pe baterii de 24V.
    Acele MPPT-uri dau randament sau nu.
    Multumesc mult si am urmarit cu foarte mare interes blogul tau.
    Lampa RGB e criminala :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Salut Mircea,
    Nu ştiu cât de bune sunt controller-ele cu MPPT de pe Ebay pentru că nu am folosit încă aşa ceva. Dar, dacă aş avea posibilităţi, aş alege un controller Steca MPPT. Am mai mare încredere în ceva făcut în Germania, decât ceva făcut în China, chiar dacă cel dintâi e mult mai scump.
    Spor şi Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut,
    Am facut un panou solar, cu sticla de 4 mm si mi s-a spart sticla...crezi ca a fost prea subtire?
    Rama am facut-o din termopan si pe spate i-am pus plastic de 2 mm, izoland totul cu silicon. Panoul are 1 m x 1m...Unde am gresit??
    Mersi....

    RăspundețiȘtergere
  18. Salut Cristi,
    Îmi pare foarte rău să aud asta! :-(
    Sper că măcar celulele s-au putut recupera...
    Poţi să-mi spui, te rog, în ce condiţii s-a spart panoul? Eu am folosit pentru 2 panouri sticlă de 3 mm şi încă nu li s-a spart sticla, deşi stau afară de un an şi ceva.
    În momentul ăsta mă pot gândi doar la următoarele cauze posibile:
    - apa în panou, care la un îngheţ poate să se dilateze şi să spargă sticla
    - rama s-a deformat prea mult din cauza diferenţelor mai mari de temperatura, acum primăvara
    - grindină, deşi sunt foarte mici şanse să apară acum primăvara
    - poate sticla a fost tensionată (arcuită) atunci când a fost montată rama, şi a cedat abia acum
    Oricum, astea-s presupuneri deocamdată. Dă-mi, te rog, mai multe detalii şi găsim noi cauza, până la urmă...
    Numai bine şi nu fii necăjit, cu toţii avem parte de astfel de probleme mai devreme sau mai târziu! E frustrant, ştiu, dar nu poţi decât să înveţi din ce păţeşti şi să mergi mai departe...

    RăspundețiȘtergere
  19. Salut Misha,
    Am facut rama, am pus silicon , am pus sticla si apoi 4 cleme cu care am prins sticla de rama, cred ca aici am creat tensiune in sticla. Acum le-am desfacut 2 celule s-au stricat dar mai am rezerva. Il refac fara cleme. Am avut noroc ca peste celule am pus o folie de parchet, apoi spuma poliuretanica si peste plastic (spuma a presat celule de geam). astfel la demontare am putut sa recuperez celulele (daca le lipeam direct nu le recuperam). Sper ca fara cleme sa nu mai am probleme. Oricum pun sticla de 6 mm.
    Asta este. Munca in plus. E primul panou, sper sa mearga.
    Multumesc pentru raspuns si incurajari.
    Stii vreun site cu preturi mai bune decat asta: http://www.technobest.eu ????

    RăspundețiȘtergere
  20. Salut Cristi,
    Legat de celulele fotovoltaice, nu cred să fi văzut pe vreun alt site românesc celule la preţul ăsta, dar, dacă ai posibilitatea, eu aş sugera să încerci să cumperi celule fotovoltaice de pe ebay. Sunt mult mai ieftine.
    (eu am cumpărat în iarnă celule fotovoltaice cu 1.1 dolari/celulă cu tot cu transport)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  21. Salutari Misha,
    Despre energie regenerabila pe baza de magneti, ce poti sa ne spui?
    Sunt si eu la randul meu interesat de unul din sistemele de producere a energiei pentru locuinta.

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  22. Salut Ovidiu,
    Din păcate nu-ţi pot spune prea multe. În schimb sunt sigur că vei găsi suficientă informaţie pe internet despre ceea ce te interesează.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  23. Salutari Misha,
    As vrea sa imi spui, daca se poate, de ce putere electrica as avea nevoie pentru o casa cu 4 persoane, cu masina de spalat, pompa de caldura, aragaz electric si restu` de prin casa.
    Voi sti si eu ce fel de celule sa achizitionez.

    Multumiri, Ovidiu!

    RăspundețiȘtergere
  24. pai aduna ce putere au aparatele respective ( masina de spalat 0.9kwh, pompa de caldura , aragaz electric 0,9kwh eu zic ca cam mult daca te gandesti sa folosesti numai energia solara , 3kw minim la cate cosumabile ai ...
    daca gresesc corecteaza-ma ... dar costa investitia :(

    RăspundețiȘtergere
  25. Ma gandesc sa fac un efort si sa fiu independent macar d.p.d.v. al gazelor naturale. Nu o sa fac tot odata, dar cu timpul. Probabil voi fi conectat si la reteaua nationala de distributie a energie, si voi folosi panoul sau panourile pt. aragaz in principiu. Precizez ca nu am cunostinte in domeniu, pur si simplu imi doresc sa fiu independent de acest resurse.

    Multumesc, gabriel !

    RăspundețiȘtergere
  26. Salut Ovidiu,
    Ai putea să-mi dai o listă cu consumatorii pe care vrei să-i alimentezi "verde", ca să îţi pot face un calcul aproximativ?
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  27. Salut, nu sunt de meserie dar ma intereseaza
    ca sa controlezi energia intrata in baterie, tinang cont ca bateria este de masina, nu poti folosi un releu auto?

    RăspundețiȘtergere
  28. Salut,
    În mod sigur se poate folosi şi un releu auto, dar nu pot să-ţi dau mai multe detalii, pentru că nu am încercat să fac aşa ceva.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  29. salut Misha, Ionut este numele meu si as avea si eu o intrebare pe langa toate astea, pe timp de noapte se poate face si un sistem de incarcare cu dinam? gen moara de vant dar in varianta mai mica, si eventual pus alternator auto, ma gandeam sa-mi fac pentru o casa de vacanta 2 panouri solare+varianta cu alternatorul auto+ 2 baterii de camion, as vrea ca toata lumina sa fie pe LED si restul frigider si masina de spalat adica strictul necesar. ma gandeam ca daca alternatorul incarca in continuu si mai folosesti un inverter care sa-ti faca din 12v transformarea la 220v, sa poata tina seara frigiderul in priza + luminile LED-urilor si ziua masina de spalat+frigider. as vrea sa stiu daca te-ai gandit la varianta asta si daca crezi ac s-ar putea materializa. o zi excenta! si foarte bun articolul, numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  30. Salut Ionuţ,
    Un generator eolian e binevenit alături de un sistem bazat pe panouri fotovoltaice. Avantajul major e că generatorul eolian poate produce energie electrică şi pe timp de noapte, dacă este vânt. Legat de consumatori, trebuie să ai grijă la dimensionarea instalaţiei (număr de panouri, număr de acumulatori, puterea invertorului, circuitul de încărcare a acumulatorilor, etc) în funcţie de consum. O turbină eoliană merge la turaţii mai mici decât un alternator auto. Asta poate însemna că alternatorul va avea un randament mai mic folosit pe post de generator eolian.
    Din păcate nu pot să-ţi dau mai multe sfaturi legate de generatoare eoliene, pentru că nu am lucrat niciodată cu aşa ceva.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  31. Misha sti cumva unde pot gasii Dioda Schottky de 15A ?

    Mersi mult

    RăspundețiȘtergere
  32. Salut,
    Diode schottky se găsesc la magazinele de piese electronice. Dacă vrei să cumperi mai multe piese poţi încerca să faci comandă de la TME (http://www.tme.eu/ro/katalog/#id_category%3D112797%26cleanParameters%3D1).
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  33. Salut Misha,
    Cand crezi ca te poti "supara" sa concepi un sistem pentru un apartament ?
    Ca si proiect de la care pot porni toti la realizarea unei astfel de instalatii complete:

    Suprafata casei: 50 - 60 mp
    Consumatori : o combina frigorifica, 2 TV clasice, o masina de spalat, 2 calculatoare, un sistem audio, hota, fier de calcat, iluminat in fiecare camera de 100W,incalzirea pe centrala termica a casei.

    Poti face o schema si un calcul.
    Stiu ca asta e provocarea cea mai mare si ca, comporta multe discutii dar cred ca va fi rasplatita munca ta .


    Am facut 2 panouri insa am o retinere pentru a face inca 38 :)si sa cumpar atatea acumulatoare .
    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  34. Salut,
    Bună întrebare! :-)
    Deocamdată pot să-ţi spun doar că mi-am planificat să scriu un articol mai detaliat despre o instalaţie cât de cât completă. Din păcate nu prea am avut timp de aşa ceva.
    Întotdeauna apare altceva de făcut...
    Dar, odată şi-odată tot îi vine rândul şi la acel articol.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  35. Am vazut ca pe ebay se gasesc, cred ca de acolo ia si multi de pe okazii si le vand apoi, materialele. Stiu ca a luat un prieten de pe ebay si a folosti un site viaddres.com , ca sa treci de piedici si sa le poti avea transportate in romania.

    RăspundețiȘtergere
  36. Salutare,
    Merci mult de informaţie!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  37. Beton panoult i-a iesit impecabil cu etansarea ai avut pana acum probleme? ...uite cum l-am facut eu pe al meu asta e facut in vara lui 2011
    http://anunturihd.uv.ro/images/com_adsmanager/ads/1740b.jpg
    Saby

    RăspundețiȘtergere
  38. Salut Saby,
    Felicitări pentru panou! Arată foarte bine! :-)
    La unul din primele panouri făcute am observat că se formează din când în când condens. Dar panoul are o crăpătură pe foaia de sticlă din spate, şi poate pe acolo intră umezeală.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  39. Daca panoul nu e vidat celulele se vor crapa si curentul va scadea in consecinta.
    Din pacate la pretul celulelor din acest moment, trebuie sa treca ani buni pana se amortizeaza. Cele facute ''de mana'' nu au sanse sa supravietuiasca mai mult decat 2-3 ani, oricat de bine ar fi facute.
    In plus, celulele taiate (originale sunt 125*125 sau 156*156 ) nu au sanse sa traiasca prea mult, deoarece prezinta microfisuri laterale, care vor expandata o data cu condensul si incalzirea. Asta e.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vrei sa spui ca cele de 156*156 nu sunt taiate ? Eu am facut 2 panouri acum 5 ani si n-am folosit nici macar sticla (ca n-am stiut), ci o folie dura de plastic, iar panourile sunt bine-merci si azi. Dar acum cand poti cumpara cu 100 de euro un panou facut in fabrica, nu mai merita sa te chinui sa-l faci tu si sa cheltui 70 de EU. Aici ai dreptate.

      Ștergere
  40. Salut,
    E foarte interesant ce spui. Nu ştiam că panoul trebuie vidat. Eu credeam că umezeala va afecta celulele prin reducerea cantităţii de lumină ce cade pe ele, nu ştiam că celulele prezintă microfisuri. M-am gândt că umezeala mai poate ajuta şi la oxidarea prematură a contactelor dintre celule, de aceea ar trebui căutate metode de a o reduce cât mai mult. O metodă ar fi folosirea granulelor de silicilat (pliculeţele din cutiile de pantofi). Unii au încercat să încălzească foile de sticlă înainte de a le lipi laolaltă cu silicon. Modalităţi sunt, unele mai eficiente, altele mai puţin eficiente, important e să faci tot ce-ţi stă în putinţă. Oricum, mulţumesc pentru observaţie! Asta înseamnă că trebuie să luăm foarte în serios umezeala din panou.
    Legat de preţul celulelor şi de amortizarea lor, eu sunt de părere că, dacă pentru unii din noi, construirea de astfel de panouri e o joacă, o curiozitate, etc, pentru alţii poate fi alegerea între a avea sau nu 2-3 ani curent electric. Unii îşi permit să cumpere panouri gata făcute, cu randament ridicat şi durată de funcţionare lungă, dar pentru ceilalţi, cei care nu-şi permit, panourile făcute "de mână" sunt o alternativă mai accesibilă, pentru moment.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua,
    M-am hotarat si eu sa fac un panou fotovoltaic cu 36 celule mari de 156x156mm. Cca. 120W. Am citit cu interes tot ceea ce ati scris aici referitor la acest lucru. Aseara dupa ce am lipit taburile pe fata, am lipit pe sticla cruciulitele de plastic de 3-4 mm cred si am inceput sa lipesc taburile pe verso. Foarte slabe celulele. Desi cand le-am lipit pe fata nu am spart decat una, la lipit pe spate am spart pana acum vreo 5 si sunt la jumatatea panoului. Din pacate dupa lipirea primului rand de celule, 9 buc, mi-am dat seama ca spatiul ramas dintre celule si cruciulite cred ca este prea mic. Cand am facut initial desenul am lasat doar cca. 8 mm intre celule, astfel incat acum raman intre celule si cruciulite cca. 1-1,5 mm. Cam cat se dilata celulele in functionare? Nu exista riscul ca la dilatare sa apese pe cruciulite si sa se sparga? Multumesc. V-as ruga daca se poate sa-mi dati o indicatie cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Întradevăr, există posibilitatea ca celulele să se dilate şi să se fisureze când ating distanţierele. Nu ştiu dacă 1.5 mm e suficient, dar în situaţia asta se pot decupa distanţierele în aşa fel încât să nu ai plastic între celulele care sunt foarte apropiate. Cum sunt distanţierele aşa "+", le decupezi să arate aşa "-". Dacă distanţierele au fost lipite pe sticlă cu super-glue, atunci se pot dezlipi uşor cu un cutter sau cuţit, cureţi zona cu o lamă şi lipeşti la loc distanţiele decupate.
      Spor şi numai bine!

      Ștergere
  42. Buna dimineata,
    Am terminat primul meu panou. 36 de celule 156x156 mm. Din pacate nu-l pot scoate afara la soare deocamdata si am o nedumerire, care ma nemultumeste. La lumina naturala din apartamentul orientat spre nord si un bec economic de 13W folosite ca surse de lumina, scoate 10V, dar curentul este foarte, foarte mic cca. 9 mA. Mi se pare foarte putin. Am verificat din nou toata lucrarea, inserierea celulelor si nu am observat nici o eroare. Nu stiu unde gresesc. Din pacate celulele le-am incapsulat intre 2 foi de sticla, formate homemade ca un geam termopan, cu baghete cu silicagel si mastic cauciucat si nu mai pot interveni in interior. Am constatat ca contrar celor prezentate de dumneavoastra, celulele nu scot fix 0,5V ci este in functie de gradul de iluminare. E posibil ca la soare sa scoata cum trebuie? O celule de acest gen ar trebui sa scoata undeva la 7A. Ce credeti? Multumesc. Liviu Murarescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Liviu,
      Felicitări pentru realizarea panoului!
      Celulele fotovoltaice scot valorile nominale, de tensiune şi curent, doar atunci când sunt expuse la soare. Eu zic să nu-ţi faci prea mari probleme, până nu refaci măsurătorile afară la soare. Atâta timp căt celulele au fost verificate înainte de a fi montate pe panou şi, la lumină artificială, toate au scos un curent asemănător, şi dacă lipiturile între celule sunt bune, panoul trebuie să funcţioneze.
      Un panoul fotovoltaic merge bine doar dacă soarele bate direct pe el. Dacă cerul e înorat, sau e ceaţă, sau o parte din panou e umbrită (e suficient ca o singură celulă să fie umbrită), atunci randamentul lui scade drastic.
      Numai bine!

      Ștergere
    2. Lumina din camera dvs umbrita este de (foarte) aproximativ 2 la puterea a 10-a...2 la a 12-a ori mai slaba decat lumina solara directa, perpendiculara. (Poate va veti intreba de unde aceste cifre? pe vremuri am facut fotografie...).Becul acela nu adauga mare lucru la lumina naturala. E normal ca curentul sa fie cam de acelasi ordin de marime mai slab, ba mai mult, la valori atat de mici este afectat si de eventuali curenti reziduali inversi. Deci, pe scurt, este normal, si celulele vor functiona OK la soare.

      Ștergere
  43. Ce frumos cand inveti sa faci lucruri folositoare! Acum construiesc primul panou cine poate sa*mi spuna daca intr-un geam termopan cu barieira termica si silicagel pot aseza celule. Temperatura din geam le va afecta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Eficienţa celulelor fotovoltaice scade cu temperatura, dar asta e o problemă cu care se confruntă şi panourile din comerţ. O altă problemă cauzată de temperatura ridicată e dilatarea celulelor. Trebuie luat de la început în calcul faptul că între celule trebuie să fie puţin spaţiu. Eu am lăsat cca. 3 mm între celule şi distanţierele de plastic, cca. 10 mm între două celule alăturate şi cca. 3-4 mm între foile de sticlă.
      Numai bine!

      Ștergere
  44. Salut,
    Felicitari pentru realizari. Tot cautand despre realizarea panourilor, in special despre incapsulare, am gasit si acest link: http://www.thebackshed.com/Windmill/articles/OzSolarPanels.asp. EVA se gaseste si pe aliexpres.com.
    Daca este vreo problema ca am adaugat un link, imi cer scuze si te rog sa il stergi.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  45. salut Misha , as vrea sa vorbesc cu tine niste chestii daca nu te deranjez , am doar doua intrebari, daca te rog imi scrii un mail ? Baidoc.ionut@yahoo.com astept mailul tau , mersi foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna ziua, nu am avut rabdare sa citesc toate comentariile asa ca daca repet pe cineva imi cer scuze.Deci 2 sfaturi utile la producerea acestor panouri. In loc de sticla folositi Plexiglas. E mai rezistenta si mai usoara ca sticla si la 3mm grosime nu costa mult. In loc de silicon folositi la prinderea celulelor banda dubla adeziva, sus si jos pt echilibru. Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  47. Salut.
    Am o nelamurire referitoare la distantierele acelea de gresie. Vreau sa imi fac si eu un panou, dar mi se par inestetice distantierele si ma gandesc cum sa le elimin sau macar sa pun mai putine. Care ii scopul lor defapt? Daca sunt pt distantarea celulelor, atunci nu se pot fixa celulele cu silicon? Sau daca sunt pt distantarea foilor de sticla, nu se pot pune mai putine?

    Referitor la plexiglas, ca am vazut vorbindu-se printre comentarii. Din cate stiu plexiglasul se incalzeste mai tare decat sticla, cea ce agecteaza
    negativ celulele.

    Merci. Dorin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Pe de o parte distanţierele au fost folosite pentru ghidaj, ca să aranjez celulele cât mai ordonat, pe de altă parte pentru a păstra aceeaşi distanţă între foile de sticlă.
      Fiind un panou artizanal, poţi să-l faci cu câte distanţiere vrei. :-)
      Numai bine!

      Ștergere
  48. Salut Misha, Din experienta ta mult mai mare ca a mea,la casa mea care are nevoie de aproximativ 100kwh/luna, la buget redus, ce: celule fotovoltaice,controler MPPT,baterii, invertor sinus pur, si alte imbunatatiri,ai face tu fiind casa ta.(ma refer la toti parametrii si de unde ai cumpara?) CU STIMA.CLAUDIU M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Claudiu,
      Din păcate nu sunt în măsură să-ţi dau sfaturi în legatură cu o astfel de instalaţie de proporţii. Ce pot să-ţi sugerez e să începi cu ceva mic (un panou şi un acumulator doar pentru iluminat). O dată ce ai făcut ceva palpabil, ai prins puţin curaj şi ai un punct de plecare, o să-ţi fie mult mai uşor să măreşti instalaţia. Experienţa se dobândeşte cel mai bine încercând. :-)
      Spor şi Numai bine!

      Ștergere
  49. Salut Misha,
    Am facut un panou fotovoltaic de 100w,celulele lipite pe sticla de 8 mm cu silicon(unde ai folosit cruciulitele eu am pus silicon pt fixarea celulelor),iar pe spate nu am mai pus geam.Il am montat in interior la mansarda pe alt geam existent,problema este ca sa crapat sticla de 8 mm pe care sunt prinse celulele.
    Sa fie din cauza ca nu am folosit pe spatele celulelor al doilea geam?
    Stima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Dorin,
      Îmi pare rău să aud asta. :-(
      Nu cred că foaia de 8 mm s-a spart din cauză cea de-a doua foaie lipseşte. După părerea mea, un panou făcut cu o singură foaie de sticlă 8 mm trebuie să fie mai robust decât unul făcut din două foi (una de 8 şi una de 3 mm).
      Ce suprafaţă are panoul? Dacă spui că e un panou de 100w, s-ar putea ca suprafaţa să fie foarte mare. Asta mă duce cu gândul la faptul că foaia de sticlă ar fi putut ceda din cauza propriei greutăţi. Dacă panoul a fost montat pe geamul de la mansardă, înseamnă că e fixat doar pe margini, iar în centrul panoului nu are nici un punct de sprijin.
      Probabil că foaia de sticlă a începul să se "îndoaie" în centru, şi la un moment dat a cedat.
      Eventual dă-mi mai multe detalii referitoare la cum a fost montat panoul şi la locul apariţiei crăpăturii, poate îmi mai vine vreo idee legată de cauza crăpăturii.
      Numai bine!

      Ștergere
  50. Panoul are 120cm pe 50cm,la partea sta pe o grinda de lemn care sustine si geamul existent,atat sus cat si jos este prins cu o bageta de lemn pt a fi sustinut pe geamul de la mansarda,crapaturil sunt pe toata suprafata geamului,mentionez ca fisurile/crapaturile in geam au aparut cand au fost -20grade celsius afara.
    Parca nici nu mai am curaj sa ma apuc de alte panouri:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Dorin,
      Te cred că nu mai vrei să faci alte panouri. Aşa aş fi făcut şi eu dacă primul panou nu mi-ar fi ieşit.
      Cumva foaia de sticlă e fixată rigid de ceva ce s-ar fi putut deforma din cauza temperaturii scăzute? Asta ar explica apariţia crăpăturilor.
      Numai bine şi nu fi supărat că lucruri din astea se mai întămplă. Ăsta să fie cel mai rău lucru care să se întâmple! :-)

      Ștergere
  51. Felicitari lui Misha eu am invatat de la el sa fac panouri. M-am confruntat cu problema condensului si am rezolvat-o facand un pachet termopan cu bagheta si silicagel. Aveti curaj si veti reusi!

    RăspundețiȘtergere
  52. Asteptam de la Misha un sistem detaliat al unei instalatii fotovoltaice

    RăspundețiȘtergere
  53. salut am citit cu atentie 99% poate va mai pot ajuta cu cate ceva http://electrodb.ro/tutoriale/cum-sa-construim-un-panou-solar-fotovoltaic/
    odata si o intrebare pentru misha pe care il salut.
    am citit in mai multe locuri ca trebuie oarecum vidat tabloul si intrebam daca credeti ca este o idee buna cu un lac izolant ***( Lac izolant, soluţie coloidală pe bază de ulei (email), celuloză sau răşini, folosită ca izolant electric pentru impregnarea unor materiale (ţesături textile, carton presat, hârtie) sau pentru acoperirea conductoarelor.
    După volatilizarea solventului lacul izolant formează o soluţie solidă, lucioasă, împiedicând pătrunderea umezelii în izolaţie şi mărind conductivitatea sa termică (impregnare).
    Lacul izolant siliconic pe bază de elastomeri silicoorganici (de exemplu, cauciuc siliconic), folosit la impregnarea bobinelor izolate cu ţesătura de sticlă, rezistă la temperaturi de până la 200°C.)***
    daca urmariti mai sus in link-ul care l-am pus mai sus in video nr.2 parca gagiul pune ceva (nu am ascultat video-ul cu sonor inca sa aud exact ce povesteste acolo:D)o zi buna va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Lucian,
      Mulţumesc pentru informaţii! :-)
      O să mă urmăresc filmuleţele cu atenţie.
      Numai bine!

      Ștergere
  54. Va salut am o problema, dupa o iarna grea, cu panourile confectionate de mine, am necazuri cu umiditatea. Mai mult decat atat, astazi cand le-am verificat am observat ca la unul din ele sticla pe care sunt lipite celulele este intr-o parte crapata si binenteles ca mi-a aparut umezeala. Iar la un altul mi-a aparut o usoara umezeala. Ce-i de facut? Cum pot sa rezolv panoul cu sticla suport pentru celule, crapata. Va rog o solutie pentru rezolvarea umezelei. Mentionez ca panourile sunt confectionate cu bagheta pt termopan in care am pus silicagel si le-am lipit cu teocol acel silicon negru special pentru termopan, protejate cu pat cablu si asezate intr-o rama de cornier pentru a fi expuse la soare pe un suport metalic. De ce mi s-a crapat sticla? Sa fie schimbarile bruste de temperaturs? Iar la celalalt de ce imi apare umezeala ? Unde gresesc? Am aproape un an de zile de cand studiez modalitatea cea mai convenabila pentru confectionarea panourilor si se pare ca nu reusesc. Va rog un sfat sau o parere!

    RăspundețiȘtergere
  55. Salut Gigi,
    Scuze de răspunsul târziu.
    Ai spus că a fost o iarnă grea, asta înseamnă cumva că a nins foarte mult? Dacă pe panou s-a depus un strat considerabil de zăpadă, atunci se poate ca greutatea suplimentară să fi cauzat fisurarea sticlei. Pe de altă, din cauza frigului se poate să se fi deformat puţin suportul în care e fixat panoul. Dacă panoul e fixat rigid, atunci chiar şi o deformare mică poate să-l facă să se fisureze.
    Legat de umezeală, poţi să te interesezi dacă siliconul pe care l-ai folosit pentru etanşarea şi lipirea panoului e rezistent la UV. Eu am încercat să folosesc doar silicon rezistent la UV, dar am observat că se degradează în timp. Apar un fel de crăpături în stratul de silicon.
    Dacă se mai poate, ai putea să inspectezi starea siliconului să vezi dacă nu cumva ai puncte pe unde ar putea intra aerul. Asta ar explica apariţia umezelii.
    Din păcate doar astea sunt ideile care-mi vin în minte în momentul ăsta.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  56. Multumesc Mihai, Din pacate analizand cu atentie geamul am observat dinlocul de unde pleaca spartura geamul era putin ciobit probabil cand a fost asezat pe suportul de cornier si cred ca suportul a fost cam fix, iar din cate stiu eu otelul iarna se contracta. Dar am mai gasit ceva cablul pe care l-am pus era intre conductor si infasurare oxidat ceea ce inseamna ca acel cablu, siliconic dealtfel, nu are o infusarare buna ce favorizeaza aparitia aerului. Acum refac totul si dupa sfintele sarbatori voi incepe sa construiesc suportul

    RăspundețiȘtergere
  57. cred ca asta v-ar fi de folos in rezolvarea problemei umiditatii,eventual aplicat undeva pe un strat de clei in interior:http://www.femeia-deasupra.org/review-nisip-igienic-pentru-pisici-granule-de-silicat/ si daca incape si pisica....

    RăspundețiȘtergere
  58. http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=panouri+fotovoltaice&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR3.TRC1.A0&_nkw=photovoltaic+panel&_sacat=0

    RăspundețiȘtergere
  59. Salut ma ajutați si pemine careva am achiziționat de curând 4 panouri solare de255w 8, 39a.37v.mentionez ca sunt de injecție in retea .am cumpărat si un controler 30 amperi china care recunoaște bancul de baterii este cu afisaj .pana aici totul bun cand am conectat invertorul mila prajit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. V-as ruga sa detaliati problema aparuta pentru a intelege . Ce fel de invertor ati folisit? Sistemul este pe 12/24/48 V? Ce consumatori aveti?

      Ștergere
  60. Misha sant o persoana imobilizata la pat cat ma costa un panou pentru enegie ca ma rupe la factura

    RăspundețiȘtergere
  61. Pentru cei interesati am panouri cu diodele arse au 255w se schimba usor si costa 50ron nr 0769275380

    RăspundețiȘtergere
  62. Pentu ce interesati am panourii de 240w cu diodele arese nr tel 0769265380

    RăspundețiȘtergere
  63. Salut sunt nou pe forum mapiteti ajuta si pe mine careva nu detin cunostinte avansate de electronica de curand am cumparat 4 panourii de 255w 37.5v8,39a un controler mppt de 50amperi cu inversor de 2000w si douabaterii cu acid de 180a fiecare eu folosesc sistemul pe 24v casami suporte toti wati din panourii as dori sa stiu in tro zii cu radiatie solara buna in cam cat timp se vor incarca acumulatori ,si cs consumatorii am700w un frigider doua tv cu led batru becuri led. Si o pompa la centrala ,si cam cat ar trebui sa se consume bateriile la acesti consumatori funcioneaza in permanenta tveurile si frgiderul cad porneste si centrala continu multi miau spus ca panourile de injectie in retea nus bune pentru incarcare in baterii dar daca panourile scoate cu mult peste maximul de incarcare in banc de 24v mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      În condiții ideale, cele patru panouri de câte 255W fiecare vor încărca cele două baterii de 180Ah în aproximativ 4.5 ore (în cazul în care cele două baterii sunt legate în serie).
      Cele două baterii încărcate pot stoca 4320Wh. Dacă împarți energia asta, la energia pe care o consumă toate aparatele electrocasnice în 24h vei obține durata de funcționare a acumulatorilor.
      Numai bine!

      Ștergere
  64. Intrebare pentru Misha sau oricine altcineva care a facut tranzactii pe eBay:
    - pentru marfa achizitionata se plateste vama ? adica in afara pretului de achizitie a coletului mai apar costuri suplimentare ?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      În mod normal se plătește vamă pentru orice produs cumpărat din afara europei, dar, din proprie experiență îți pot spune că totul depinde de cum decurge discuția cu vameșul.
      Numai bine!

      Ștergere
    2. Salut! Ai adus din China cumva?? Eu stiam ca pentru energia verde nu se plateste vama.

      Ștergere
  65. Am o intrebare cum se comporta un panou cu diodele arse? Nu mai trece curentul prin ele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur normal ca nu mai trece curentul prin ele. Odata ce ai diodele arse... inseamna ca sa produs un scurt circuit la iesirea din panou.. si riscu sa fie si ceva celule intrerupte. Diodele protejaza panourile impotriva alimentari inverse si impotriva descarcari acumulatoarelor pe timp de noapte in caz ca se alimenteaza direct pe acumulator.. adica daca nu folosesti un controler. Nicky!

      Ștergere
  66. Salut.
    Am citit toate conversatiile si va pot da un sfat in legatura cu geamurile crapate (sparte) folositi un geam securizat proprietatile lui la spargere cresc de 4-5 ori fata de un geam normal.
    Succes in continuare si cred ca ma apuc si eu sa execut unul .

    RăspundețiȘtergere